Odobreno sufinanciranje od 3,2 mil. kn za energetsku obnovu škola iz EU fondova


Srijeda, 31. svibnja 2017.

Gradu Đurđevcu odobreno je sufinanciranje u iznosu 3,2 mil. kuna za projekt Energetske obnove Osnovne škole Grgura Karlovčana i Energetsku obnovu zgrade Odjela za djecu s teškoćama.

Naš grad je uspješan primjer pravodobne pripreme dokumentacije, te apliciranja projekata na fondove EU, a kao dokaz tom je da se na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja namijenjenog energetskoj obnovi odgojno-obrazovnih ustanova prijavilo samo šest škola iz naše županije, a za čak dvije škole s područja Đurđevca koje je prijavio Grad odobreno je sufinanciranje od strane Europskog fonda za regionalni razvoj.

Cilj obnove je osigurati bolje uvjete rada u školama, ali i ostvarenje značajnih financijskih ušteda povećanjem energetske učinkovitosti, smanjenje potrošnje energije, te smanjenje emisije CO2. Projektima je predviđena ušteda energije od 55% u odnosu na postojeće stanje.

Vrijednost projekta energetske obnove za Osnovnu školu je oko 6,2 mil. kuna, od čega će fond sufinancirati oko 2,7 mil. kuna, a preostali dio od 3,5 mil kuna osigurat će Grad iz kredita.

Ukupna investicija za Odjel za djecu s teškoćama iznosi 987.000,00 kuna, od čega će fond sufinancirati 500.875,00 kuna, a dio od 486.125,00 kuna osigurat će Grad iz kredita.

Izrađenim projektima energetske obnove predviđa se zamjena i popravak krovišta, izrada toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, ugradnja nove drvene stolarije, zamjena i modernizacija sustava rasvjete, a u Osnovnoj školi se planira i ugradnja solarnih panela na krovištu za pripremu tople vode, te ugradnja podizne platforme kako bi se osobama s invaliditetom omogućio pristup svim prostorijama u školi.

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Grada Đurđevca.

Projekte je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa ”Konkurentnost i kohezija 2014-2020”.