IN MEMORIAM – Slavko Čamba (1930. – 2021.)


Nedjelja, 14. ožujka 2021.

Sa žaljenjem primamo vijest da nas je napustio SLAVKO ČAMBA, naš sugrađanin, kulturni radnik, spisatelj, etnograf-amater, te donator i filantrop, čije se djelovanje intenzivno osjećalo u našoj sredini u proteklih desetljeća, ali i u svim onim vremenima, kad je iz Austrije, gdje je našao utočište, neprestano kontaktirao s ljudima iz svog zavičaja. Vraćao se Đurđevcu u prozi i stihovima, u zapisima povijesnih događaja, tražeći istinu i pravdu, za koje je bio spreman i stradati. Među rijetkim je ljudima koji su bili svjesni vrijednosti ideala u ljudskom životu.

Njegov životni put bio je ispunjen mnogim tegobama. Snažnom voljom i izgrađenim karakterom, Slavko Čamba prevladao je nepovoljne okolnosti, ispunivši svoj život radom, stvaralaštvom i plemenitim darovima zajednici. U svojim literarnim djelima opisivao je etičke vrijednosti podravskog zavičaja, posebno čuvajući izvorni đurđevački kajkavski jezik. Također je utemeljio značajnu Etnografsku zbirku sa sakupljenim zavičajnim blagom od oko 1000 eksponata, koje namjenjuje svom rodnom kraju. Bio je omiljen među umjetnicima, čiji je rad cijenio i rado pomagao donacijama. Svojoj obitelji i okolini prenosio je vrijednosti domoljublja, utkane u vlastiti svjetonazor.

Njegov rad bio je lišen svake sebičnosti i želje za isticanjem. Ipak je u vlastitoj sredini dobio zaslužena priznanja: Zlatnu plaketu grada Đurđevca (2000.) i Nagradu za životno djelo (2007.). Pružio je primjer ljubavi za zavičaj, koji zaslužuje poštovanje generacija. Obitelji i prijateljima Grad Đurđevac izražava iskrenu sućut.

Tekst: Božica Jelušić