Kreće postava interaktivnog i multimedijalnog sadržaja: Posjetiteljski centar oduševit će posjetitelje s prikazom nastanka pijesaka i novim tehnologijama


Utorak, 12. siječnja 2021.

U Đurđevcu radovi na novim turističkim sadržajima ne staju, a osim radova na zgradi hostela odnosno Škole u prirodi koja se nalazi u prekrasnoj Park šumi Borik, u tijeku su i radovi na zgradi Posjetiteljskog centra u sklopu projekta prirodne baštine Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka.

Grad Đurđevac je i za ovaj projekt uspješno osigurao 16,2 mil. kuna EU sredstava, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 22 milijuna kuna, a preostali dio je osiguran u proračunu Grada.

Glavni cilj je stvoriti iskustvo koje će posjetiteljima prenijeti znanja o zanimljivom fenomenu Đurđevačkih pijesaka daleko poznatog u Europi. Sadržaj postava temelji se na znanstvenim spoznajama iz područja geologije i biologije te u manjem obimu područja povijesti.

Posjetiteljski centar je jedan od tri segmenta projekta, a smještan je u samom centru Đurđevca, na rotoru kod crkve sv. Jurja. Do sada je promijenjeno krovište, stolarija, postavljene su nove instalacije i podovi, spušteni su stropovi, a u tijeku je i obnova vanjske fasade.

Uskoro se očekuje i postava digitalnih, multimedijalnih sprava i uređaja za interaktivnu prezentaciju sadržaja, te kompletno uređenje prostora koji uključuje razne izloške i služi kao svojevrsni vodič koji vodi posjetitelje kroz priču o nastanku Đurđevačkih prijesaka, njihov biljni i životinjski svijet pa sve do danas.

– Bilo je izuzetno važno da se građevinski radovi odrade sinkronizirano kako bi sve bilo spremno za postavu koncepta tj. multimedijalnog i interaktivnog sadržaja. Zamislili smo da posjetitelj koji  dođe u Posjetiteljski centar kroz interaktivni doživljaj osjeti i nauči kako su nastali Đurđevački pijesci. Dio prostorija zamišljene su i kao proširena stvarnost, biti će tu VR naočala kroz koje će moći vidjeti mamute, stepske slonove i druge životinje koje su tu bile u nekim davnim vremenima, imat ćemo tektonske ploče koje se pomiču, hladne spilje iz ledenog doba, ali i pijesak iz velikih svjetskih pustinja – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

-Unazad nekoliko godina Đurđevac se uspješno smjestio na turističku kartu Hrvatske te smo odavno prepoznali važnost prezentacije prirodne baštine kojom obiluje naša Podravina. S još jednim ovakvim prostorom s nizom edukativnih sadržaja i dalje ćemo biti visoko na ljestvici poželjnih odredišta za školske ekskurzije- dodao je gradonačelnik te je naglasio kako bi ipak kruna cijelog obilaska bila posjet rezervatu Đurđevački pijeski.

Plan je da grupe školaraca po izlasku iz Posjetiteljskog centra prošeću Starogradskom ulicom do utvrde Stari grad i da obiđu neku od velikih izložbi u Muzeju grada Đurđevca, tamo će moći pogledati i interpretacijski centar Picokijade. Dolje u restoranu mogu organizirano ručati, a poslije ručka mogu svratiti do zoološkog vrta u Hrvatskoj Sahari gdje su deve, ali i razne druge životinje.

-Ovim projektom ćemo zaokružiti i povezati naše turističke sadržaje te priču o prirodnoj i kulturnoj baštini, a vjerujem da će i posjetitelji biti zadovoljni viđenim te da će se iznova vraćati u posjet Đurđevcu- zaključio je gradonačelnik te je najavio da se već radi na novom projektu prirodne baštine koji će biti spreman za prijavu kad se raspiše novi natječaj za dodjelu EU sredstava.

Osnovne informacije o projektu:

Naziv projekta: Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka, KK.06.1.2.02.0048

Naziv korisnika: Grad Đurđevac

Partneri: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području KCKKŽ, LAG Podravina, TZ Grada Đurđevca

Ukupna vrijednost projekta: 17.319.657,97 kuna

EU sufinanciranje projekta: 13.678.947,16 kuna

Razdoblje provedbe projekta: 1.9.2015. - 1.8.2021.

 

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Grada Đurđevca.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ 

ž