Kuća osmijeha: održan okrugli stol u Slatini na temu udomiteljstva


Četvrtak, 10. lipnja 2021.

U Slatini su projektni partneri Grad Đurđevac, Centar za socijalnu skrb Đurđevac i Udruga udomitelja za djecu Osmijeh u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Slatina održali okrugli stol na temu udomiteljstva.

Ravnateljica CZSS Slatina Ljiljana Randelj pozdravila je sve prisutne i prezentirala rad Centra za socijalnu skrb Slatina s posebnim osvrtom na aspekt udomiteljstva, a zatim su se ukratko predstavili sudionici okruglog stola.

Koordinatorica projekta ispred Grada Đurđevca Ivana Pavlović Šklebar ukratko je predstavila projekt i njegove ciljeve, te podijelila informativne letke.

Nakon uvodnog dijela predstavnice CZSS Đurđevac Vesna Orač i Anita Đipalo Saraga govorile su o udomiteljstvu iz perspektive psihologa i socijalnih radnika. Opisale su stanje na terenu, kakve su potrebe i problemi u udomiteljstvu, te na koji način centri za socijalnu skrb potiču građane na bavljenje udomiteljstvom.

Riječ je preuzela predsjednica Udruge udomitelja za djecu Osmijeh Dubravka Čordašev koja se osvrnula na udomiteljstvo iz perspektive udomitelja, opisala probleme koji se javljaju u radu s djecom s teškoćama u razvoju, djecom žrtvama nasilja i sl. Na primjeru rada udruge prezentirala je prisutnima prednosti udruživanja udomitelja i što se sve može postići osnivanjem udruge.

Na kraju je održana rasprava, te su izlagači odgovarali na upite sudionika koji su također dali svoj doprinos kroz prijedloge mjera i aktivnosti za unaprjeđenje kvalitete udomiteljstva općenito.

Okrugli stol održan je s ciljem povezivanja i razmjene iskustava centara za socijalnu skrb kao stručnih službi koje rade na području udomiteljstva te promocije udomiteljstva i samog projekta.

Ovaj događaj jedna je od aktivnosti projekta UP.02.2.2.06.0116 Kuća osmijeha koji je ugovoren unutar natječaja Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda. Provodi ga Grad Đurđevac u suradnji s partnerima Udrugom udomitelja za djecu Osmijeh i Centrom za socijalnu skrb Đurđevac. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.175.081,44 kn, te je 100% financiran od strane Europske unije.

Projektom će se opremiti stambeni prostor u kojem će biti smješteni mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon navršenih 18 godina izlaze iz sustava udomiteljstva. Planirana je i adekvatna stručna pomoć udomiteljima i mentorima kroz razne edukacije, te psihoedukativna podrška udomljenoj djeci i mladima koji izlaze iz sustava skrbi.

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Grada Đurđevca.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa ”Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020”.