Kuća osmijeha: potpisani ugovori za dva mentora i domara koji će pružati pomoć mladima bez roditeljske skrbi


Četvrtak, 19. studenoga 2020.

U sklopu projekta UP.02.2.2.06.0116 Kuća osmijeh čija realizacija je krenula u lipnju ove godine, proveden je natječaj za zapošljavanje dva mentora i domara kako bi se na adekvatan način mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji su smješteni u udomiteljskim obiteljima pružila stručna pomoć, a članovima udruge Osmijeh podrška za svakodnevno suočavanje sa specifičnim problemima udomiteljstva.

Nakon provedenog natječaja za zapošljavanje u Gradskoj knjižnici Đurđevac, gradonačelnik grada Đurđevca Hrvoje Janči potpisao je ugovore o radu s izabranim kandidatima, dok su svečanom potpisivanju još prisustvovale i pročelnica Odjela za razvojne projekte Grada Đurđevca, Silvija Lukačin, predsjednica Udruge udomitelja za djecu Osmijeh, Dubravka Čordašev te koordinatorica projekta Ivana Pavlović Šklebar.

Zapošljavanjem domara i dva mentora osigurat će se pomoć mladima koji izlaze iz sustava udomiteljstva nakon punoljetnosti te započinju samostalni život. Mentori će im pružati podršku u vidu edukcija i pomoći kod svakodnevnih situacija, npr. kod raspolaganja vlastitim kućnim budžetom, vođenja i održavanja vlastitog kućanstva, pripreme za samostalan život i dr. Domar će biti zadužen za vođenje brige o tehničkim poslovima u objektu u kojem će živjeti mladi koji izlaze iz sustava udomiteljstva poput održavanja sustava grijanja i hlađenja u objektu, sitnih popravaka i sl.

-Čestitam svim našim novim djelatnicima te vjerujem da se ćete se dobro snaći na vašim novim poslovima. Svrha samog projekta je osiguravanje smještaja za djecu koja izlaze iz udomiteljskih obitelji i smatram da će vaš trud i rad biti od velikog značaja za mlade osobe koje su izašle iz sustava udomiteljstva – rekla je pročelnica Silvija Lukačin.

Dubravka Čordašev, predsjednica Udruge udomitelja za djecu, izrazila je veliko zadovoljstvo što Grad Đurđevac provodi ovakav projekt koji će uvelike pomoći mladim osobama da se osamostale.

-Čestitke svima vama na zaposlenju te im želim dobrodošlicu u naš tim. Iznimno mi je drago što ćete biti dijelom ovog hvalevrijednog projekta kojim će se opremiti kuća u kojoj će biti smješteni mladi ljudi nakon njihove 18.-te godine života, a koji je od velikog značaja kako za naš Grad, tako i za mlade koji izlaze iz sustava udomiteljstva. Ponosim se što se ovakav projekt provodi upravo na našem području – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Odmah nakon potpisivanja ugovora članovi projektnog tima održali su sastanak s novozaposlenima kako bi ih uveli u njihov posao i buduće obveze. Oni će već ovog tjedna započeti s novim radnim zadacima, te sudjelovati i na radionicama Supervizije u Centru za socijalnu skrb u Đurđevcu.

Ovaj događaj još je jedna od aktivnosti projekta UP.02.2.2.06.0116 Kuća osmijeha koji je ugovoren unutar natječaja Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda. Provodi ga Grad Đurđevac u suradnji s partnerima Udrugom udomitelja za djecu Osmijeh i Centrom za socijalnu skrb Đurđevac. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.175.081,44 kn, te je 100% financiran od strane Europske unije.

Projektom će se opremiti stambeni prostor u kojem će biti smješteni mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon navršenih 18 godina izlaze iz sustava udomiteljstva. Planirana je i adekvatna stručna pomoć udomiteljima i mentorima kroz razne edukacije, te psihoedukativna podrška udomljenoj djeci i mladima koji izlaze iz sustava skrbi.

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Grada Đurđevca.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.