Kulturno središte: Muzej Grada Đurđevac nastavlja s velikim izložbama i osmišljavanju novih sadržaja u utvrdi Stari grad


Srijeda, 22. svibnja 2019.

Na sjednici Gradskog vijeća vijećnici su jednoglasno prihvatili godišnje izvješće Muzeja Grada Đurđevca koje je prezentirala ravnateljica Edita Janković Hapavel.

Protekla godina u Muzeju Grada Đurđevca bila je iskorak s obzirom na ponuđene sadržaje na više razina.

- Održali smo 12 izložbi ukljućujući domaće autore, od toga dvije gostujuće, deset radionica i predavanja te pet koncerata. Organizirane su dvije velike inozemne izložbe Hommage a Picasso i Marc Chagall Stvaranje i Biblija koje su polučile izvrsne rezultate s zabilježenim brojem od gotovo 16.000 posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske, te stranih zemalja. I dalje želimo biti kulturno središte te je trenutno otvorena izložba Dalija- rekla je ravnateljica Edita Janković Hapavel.

Dio aktivnosti muzeja usmjeren je i na sam spomenik utvrdu Stari grad, te objedinjavanje promidžbe sadržaja muzeja, utvrde i novih sadržaja uz utvrdu Stari grad.

-Želim naglasiti i aktivnosti muzeja prema zaštiti utvrde, konzervatorsko-resturatorskim radovima na bedemima, uređenju okoliša s jezerom te njihovom nastavku u tekućoj godini uz pripremljene projekte u suradnji s gradom te resornim ministarstvom. Uz redovne muzejske aktivnosti, Muzej Grada Đurđevca sudjelovao je o osmišljavanju programa, ta aktivnosti tijekom događanja u gradu u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Đurđevca, gradskim ustanovama, obrazovnim institucijama, te udrugama i pojedincima s područja Grada Đurđevca i šire. Također izdvajam rad suvenirnice s više od stotinjak proizvoda u sklopu muzeja koje su uglavnom izradile udruge i domaće radinosti s područja grada Đurđevca, ali i iz drugih područja Lijepe naše- rekla je ravnateljica.

Muzeju suradnji s Turističkom zajednicom Grada Đurđevca te mađarskim Gradom Szigetvarom provodi i zajednički EU projekt prezentiranja kulturne baštine i turističke ponude.

Đurđevački muzej je postao prepoznatljivo i primamljivo odredište za turističke posjete s objedinjenom turističkom ponudom s ostalim postojećim i novim sadržajima, koji će kroz daljnje projekte uz utvrdu Stari grad, rekonstrukcijom bedema, uređenjem okoliša,  dobiti još više na na značenju i prezentaciji materijalne i nematerijalne baštine grada.

-Već sad dnevno zbog izložbe u  prosjeku imamo oko 200 posjetitelja. Prihodi muzeja znatno su porasli. Suradnja sa školama, komunikacija s medijima i prisutnost na društvenim mrežama pridonijela je znatnom porastu posjećenosti Đurđevcu- zaključila je ravnateljica Edita Janković Hapavel.