Maslačak za sve: osiguran poslijepodnevni rad vrtića, novi kreativni programi i zaposlenje novih 10 osoba


Srijeda, 5. prosinca 2018.

Maslačak za sve naziv je projekta vrijednog 5,1 milijun kuna kojeg su jučer u vrtiću predstavili Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca, Marija Čupen Tomica, ravnateljica Dječjeg vrtića Maslačak i pročelnica ureda gradonačelnika i voditeljica projekta, Jadranka Švaco.

Riječ je o projektu kojim se osigurao poslijepodnevni rad đurđevačkog Dječjeg vrtića Maslačak za jednu mješovitu grupu od 20 djece. Vrtić trenutno broji 260 mališana.

Grad Đurđevac u partnerstvu s Dječjim vrtićem Maslačak prijavio je ovaj projekt na Javni poziv Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Potreba za poslijepodnevnim radom vrtića rezultat je trendova suvremenog obiteljskog života, te će novo radno vrijeme dobro doći obiteljima gdje oba roditelja rade i nemaju mogućnosti koristiti baka servis.

Gradonačelnik je pohvalio sve djelatnike vrtića koji su u kratkom roku prikupili i prijavili ovaj projekt. Rok je bio mjesec dana, a kolika je bila hitnost govori i to da se u županiji jedino Đurđevac uspio prijaviti.
– Projektom će se unaprijediti i pet postojećih kratkih programa, a to su engleski, zbor, sportsko-ritmička, etno-tradicijska i vjerska grupa, te se planira uvesti novih šest novih programa: njemački, likovna, informatička, eko, rad s darovitom djecom i program potpore roditeljima – rekla je ravnateljica Marija Čupen Tomica i dodala kako se poslijepodnevni rad planira u vremenu od 11 do 21 sat sa četiri obroka dnevno.

Budući da DV Maslačak raspolaže dostatnim prostorom za provedbu aktivnosti koje obuhvaćaju cijelo potkrovlje, ovim projektom planira ga se i dodatno opremiti sukladno potrebama pojedinog programa.

– U posljednje tri godine Grad je uložio značajna sredstva u Vrtić pri čemu je zamijenjeno krovište, unutarnje i vanjske stolarije, podova i uvođenje podnog grijanja te su također uređeni sanitarni čvorovi i potkrovlje vrtića čime se omogućio prostor za dvije dodatne odgojne skupine – rekla je pročelnica Jadranka Švaco i dodala kako je nakon takvog ulaganja, ulaganje u program bio logičan sljedeći korak.

Ovaj projekt omogućit će i zaposlenje novih 10 osoba u vrtiću, a obuhvatit će vremensko razdoblje od 30 mjeseci.

– Želim naglasiti kako je projekt Maslačak za sve dobio najveći broj bodova od 20 projekata za koje je odobreno financiranje. Grad Đurđevac trenutno u provedbi ima projekte ukupne vrijednosti 65 milijuna kuna, što je za ovako mali grad koji ima 20 zaposlenih djelatnika veliki rezultat i uspjeh. Konstantno radimo na poboljšanju materijalnih uvjeta u vrtiću i školi za naše najmlađe stanovnike, ali kroz ovakve projekte zapošljavamo i nove stručne djelatnike, te ulažemo u edukacije postojećih. Kako bi nam djeca bila kasnije uspješna u školi, ali i u životu s njima treba kvalitetno raditi od najranije dobi, a upravo to ćemo postići kroz nove kreativne programe. Naš vrtić pokriva sve potrebe stanovništva i nema listu čekanja, tako da sva djeca koja žele ići u vrtić u njemu imaju mjesta – rekao je gradonačelnik.