Ministar Piletić istaknuo Đurđevac kao pozitivan primjer povlačenja EU sredstava i realizacije EU projekta


Ponedjeljak, 27. ožujka 2023.

Đurđevac je danas bio ponosan domaćin 13. sjednice Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika koja je održana u novoj zgradi Udruge Mali princ, a čija je izgradnja financirana iz EU sredstava tj. iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije.

Sjednicu je vodio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, a sjednici su prisustvovali i državna tajnica Marija Pletikosa, gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janč, župan Koprivničko- križevačke županije Darko Koren, predsjednica Udruge Mali princ Kristinka Štefan te članovi Nacionalnog vijeća i stručni suradnici.

Prisutnima se uvodno obratio ministar Piletić koji je pohvalio rad Udruge Mali princ i Grada Đurđevca u stvaranju kvalitetnih socijalnih usluga koji mogu biti primjer i puno većim sredinama te je najavio aktivnosti i mjere koje će se provoditi u narednom razdoblju u pogledu daljnjeg razvoja socijalnih politika.

– Grad Đurđevac s Udrugom Mali princ, Gradskim društvom osoba s invaliditetom Đurđevac i s Područnim uredom Hrvatskog zavoda za socijalni rad Đurđevac zaista su pozitivni primjeri kako se suradnjom lokalne i regionalne zajednice mogu realizirati krasni projekti financirani iz Europske unije –rekao je ministar. Istaknuo je kako su u krugu od samo 250 metara u Đurđevcu niknula čak tri objekta izgrađena i uređena novcem EU-a.

Ministar je naglasio da se u narednom razdoblju nastavlja s deinstitucionalizacijom za što su osigurana sredstva iz dva europska fonda. Osvrnuo se i na novi Zakon o osobnoj asistenciji gdje se  mijenja gotovo sve što se tiče osobnih asistenata. Asistencija je bila projektno financirana, a sada će postati zakonsko pravo za one koji će ishoditi rješenje Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Zahvalu ministru i suradnicima uputila je i predsjednica Udruge Mali princ Kristinka Štefan kao domaćin ove sjednice te župan Darko Koren. Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči izrazio je zadovoljstvo što je prepoznat trud koji Grad i udruge zajednički ulažu u segmentu pružanja i poboljšanja socijalnih usluga na području grada.

– Provodimo i sudjelujemo u tri projekta, a to su, Kuća podrške Mali princ, Centar za osobe s invaliditetom i dogradanja Centra za socijalnu skrb za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Ovi materijalni uvjeti su preduvjet za provođenje aktivnosti koje su u planu za financiranje iz EU sredstava i tako ćemo imati zaokruženu cjelinu u pružanju socijalnih usluga. Udruge na području grada su vrlo aktivne. Imamo i udrugu udomitelja s kojima provodimo projekte. Oni pružaju osim osnovne usluge udomiteljstva djece i podršku za djecu koja nakon 18. godina izlaze iz sustava i omogućava im se taj prelazak –rekao je gradonačelnik Janči i je dodao da je sustav socijalnih usluga na našem području na visokoj razini zahvaljujući projektnom timu Grada, gradskim udrugama i resornom Ministarstvu.

Glavne teme sjednice bile su nastavak procesa deinstitucionalizacije, prevencije institucionalizacije i transformacije pružatelja socijalnih usluga u Republici Hrvatskoj od 2022. do 2027.  godine, Nacrt Zakona o humanitarnoj pomoći te najava EU natječaja u novom programskom razdoblju.

Nakon konstruktivne rasprave prilikom koje su članovi Vijeća izrekli svoje prijedloge i komentare, ministar je sa gradonačelnikom Jančijem, gostima i suradnicima obišao Kuću podrške Mali princ te projekte - Uspostava infrastrukture za pružanje socijalnih usluga Centra za socijalnu skrb Đurđevac i  Centar za osobe s invaliditetom Đurđevac.

Nakon službenog dijela svi zajedno su obišli utvrdu Stari grad i turističke atrakcije Grada Đurđevca.