Muzej Grada Đurđevca nastavlja s brojnim aktivnostima: Izađimo iz svojih učionica i uđimo u svijet Leonarda da Vincija


Petak, 18. rujna 2020.

Gradski vijećnici su na jučerašnjoj sjednici jednoglasno su prihvatili polugodišnje izvješće o radu Muzeja Grada Đurđevca koje je prezentirala ravnateljica Edita Janković Hapavel.

-Unatoč novonastaloj situaciji uzrokovanom COVID-19, Muzej Grada Đurđevca nastavio je sa svojim aktivnostima, pripremama izložbenih projekata i promocijom putem medija. Svi izložbeni projekti odvijali su se kontinuirano od manifestacije Noći muzeja, izložbe Pjetlova svijeta, smostalne izložbe Marije Stipan, izložbe Ljubav oko nas u sklopu Međunarodnog dana muzeja, zatim izložbom Iz riznice zavičajne zbirke, te izložbom fotografija Esencija i dr. Održani su brojni koncerti, likovne radionice vezano uz pojedine sadržaje izložbe, te je nastavljena suradnja s gradskim ustanovama- rekla je ravnateljica.

-Muzej je nastavio sa suradnjama sa drugim muzejima i galerijama, tako da se naš muzej u Bjelovaru predstavio i sa gostovanjem izložbe Ljubav oko nas s djelima iz naše zbirke Donacije Ivana Lackovića Croate. U vrijeme COViD-a muzej je bio mjesec dana zatvoren za posjetitelje, a svoju smo aktivnost nastavili objavom zanimljivosti vezanih uz muzej – pod nazivom Iz muzejskih ladica. Također smo otvorili vrata pojedinim predavanjima, predstavljanjima projekata, sudjelovali u pripremi i organizaciji priredaba u vrijeme Picokijade, a sudjelovali smo u snimanju i pripremi prostora i eksponata za serijal Lijepom našom. Kod nas je snimljeno oko 20 priloga i  6 tv emisija- naglasila je ravnateljica.

I ono što se odvijalo kroz cijelu prvu polovicu godine je priprema izložbe strojeva, nazvanu Čudesne naprave, Leonarda da Vincija, koja se otvara danas, u petak, 18. rujna u 19,00 sati.

Radi se o izložbi s 20-ak i više interaktivnih modela. O renesansnom umjetniku Leonardu da Vinciju ne treba puno govoriti jer njegov život i rad je poznat cijelom svijetu, a ova izložba će prikazati modele temeljene na Leonardovim skicama, studijama, crtežima strojeva, letećih naprava, vozila i ostalo.

-Izložba će obuhvatiti vrijeme druge polovice godine za što očekujemo i dolazak organiziranih posjeta školske djece, a izložba je još početkom godine dobila preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Interesi za izložbu već su iskazani putem brojnih upita. Zajedno s ostalim sadržajima –  budućim Posjetiteljskim centrom Đurđevački pijesci, Park šumom Borik, muzej će činiti okosnicu kulturo-turističke ponude Grada Đurđevca. Na tragu toga i situacije COVID-19 izložbu prati slogan Izađimo iz svojih učionica i uđimo u svijet Leonarda da Vincija- rekla je zaključno ravnateljica Edita Janković Hapavel.

Rad muzeja i njegovih djelatnica pohvalio je i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

- Naš Muzej ostvaruje odlične rezultate te svojim radom i zalaganjem zaista doprinosi vidljivosti i prepoznatljivosti našega grada- zaključio je predsjednik Lacković.

Podsjećamo da će izložba za javnost biti otvorena od 18. rujna do 30. lipnja 2021. godine