Muzej Grada Đurđevca: proširena stvarnost i slike koje ožive predstavljeni u programu HRT-a


Ponedjeljak, 3. veljače 2020.

Muzej Grada Đurđevca je posljednjih tjedana sveprisutan u medijima zahvaljujući izložbenim projektima muzeja te novostima u Interpretacijskom centru Picokijade. Tako je u petak, 31. siječnja, u okviru Regionalnog dnevnika HRT-a objavljen prilog upravo o proširenoj stvarnosti, multimedijalnom dodatku Interpretacijskom centru Picokijade, muzejskom stalnom postavu.

Proširena stvarnost je zapravo druga faza nadogradnje Interpretacijskog centra Picokijade smještenog u utvrdi Stari grad i to u prostoru Muzeja Grada Đurđevca. Grad Đurđevac je preko ovoga projekta nabavio 25 tableta.

Dođete na info pult Muzeja, iznajmite tablet i tako dobijete dodatnu priču koja je mnogima interesantna, pogotovo djeci. Kako vi pratite sliku ona oživi, kao npr. o Kapetan grada će vam ispričati priču o sebi i životu u utvrdi, to je doživljaj. Sve je to spojeno na jedno računalo gdje odmah možete vidjeti podatke, koje teme interesiraju posjetitelje. To je posebno dobro za profesore koji po tome mogu napraviti testove.

Inače, Interpretacijski centar Picokijade turistički je proizvod Grada Đurđevca, koji čini pet prostorija u utvrdi Stari grad u kojima se na suvremen, interaktivan i multimedijalan način prikazuje povijest grada s posebnim naglaskom na Legendu o Picokima.

– Dakle, svatko tko dođe na info pult muzeja, može dobiti dodatnu priču oko cijele Picokijade, nastanka naše utvrde, bogatstvu faune i flore na Đurđevačkim pijescima i sl. Npr. uzmete tablet, usmjerite ga prema slici i ona vam počne govoriti – rekao je Martin Mahović, voditelj Upravnog odjela za javnu nabavu i projekte u Gradu Đurđevcu.

Emisija  o proširenoj stvarnosti emitirana je u petak, 31. siječnja, a pogledati ju možete na internetskoj platformi HRT-a (https://hrti.hrt.hr/).