Na Uskrsni ponedjeljak posjetitelji razgledali šarene pisanice: u Đurđevcu održana 9. izložba pisanica


Ponedjeljak, 10. travnja 2023.

U prepunom predvorju Doma kulture prezentirano je sve blago rada ljudskih ruku u očuvanju kulturne baštine ukrašavanja uskrsnih jaja- pisanica.

U organizaciji udruge Peski-Art Đurđevac i Turističke zajednice Grada Đurđevca održana je 9. izložba pisanica, ovoga puta pod nazivom Uskrs u Đurđevcu. Ovom prilikom otvorena je i iložba likovnih radova članova Udruge Peski- Art Đurđevac pod nazivom Od Uskrsa do Đurđeva.

Otvorenje ovih hvalevrijednih izložbi upriličeno je u 10,00 sati, a izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči koji je izrazio zadovoljstvo odazivom izložbi, naročito mladih te njihovom zainteresiranošću za očuvanjem tradicije i kulturne baštine. U glazbenom dijelu programa nastupio je zbor Župe Rođenja Blažene djevice Marije Drnje, koji je premijerno izvelo vlastitu pjesmu posvećenu zaštitniku svoje Župe i Župe u Đurđevcu, Svetom Jurju.

O izložbi i tradiciji ukrašavanja uskrsnih pisanica kao simbola života, ali i o smislu i značaju blagdana Uskrsa u hrvatskoj tradiciji u predgovoru je pisala ravnateljica Gradske knjižnice Đurđevac Bernarda Ferderber. O izložbi likovnih radova govorio je Zdravko Šabarić koji je napisao i predgovor izložbe.

Na izložbi pisanica je sudjelovalo čak 40 izlagača iz devet županija Hrvatske koji su pokazali bogatstvo kreativnoga rada ukrašavanja uskrsnih pisanica koje je upisano kao nematerijalno kulturno dobro pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Pokazali su umijeće tradicijskog ukrašavanja pisanica, ali i nove i moderne tehnike i suvremene materijale. Gosti iz drugih krajeva i županija prezentirali su i svoje bogate narodne nošnje.

Predsjednik udruge Peski-Art Franjo Mihočka zahvalio se izlagačima koji su ovu izložbu učinili rekordnom po broju sudionika i radova, Gradu Đurđevcu i županiji na podršci i pokroviteljstvu te svima ostalima koji su doprinijeli uspjehu izložbe. Izrazio je zadovoljstvo što se kroz ovu izložbu prezentira naša tradicija, a time se doprinosi očuvanju kulturne baštine i zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.