Nagrada za životno djelo ove godine ide našem poznatom fotografu Željku Caru: obilježio 70 godina života i 50 godina bavljenja fotografijom


Utorak, 31. ožujka 2020.

Na povijesnoj i prvoj e- sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca vijećnici su donijeli odluku da ovogodišnji dobitnik javnog priznanja Nagrade za životno djelo bude Željko Car i to za ostvarene rezultate i dugogodišnji rad na području umjetničke fotografije, a povodom 70 godina života, 50 godina bavljenja fotografijom i 35 godina uspješne međunarodne izlagačke djelatnosti u foto umjetnosti.

Željko Car rođen je 6. travnja 1950. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Đurđevcu, a 1975. godine diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Kao gimnazijalac postao je dopisnik lokalnih novina i „Vjesnika“, u to vrijeme najtiražnijih i najčitanijih dnevnih novina.

Željko Car čitav je svoj radni vijek proveo u Đurđevcu, gdje je kao magistar prava radio na brojnim stručnim i rukovodećim poslovima, a kao aktivni javni i društveni djelatnik najviše je napravio na promicanju kulturnih vrijednosti i posebnosti svojega grada preko umjetničke fotografije.

Čitav svoj radni vijek obavljao je poslove koji su se odnosili na društvene djelatnosti, u prvom redu zdravstvo, školstvo i informiranje, a uz obveze vezane uz njegovo radno mjesto bavio se je i novinarstvom. Njegove vijesti i reportaže iz Đurđevca od 1968. do 2010. godine objavljuje „Bjelovarski list“, „Glas Podravine“, „Đurđevačke novine“, „Vjesnik“, „Večernji list“, „Sportske novosti“, „Studio“, „Plavi vjesnik“, „Vikend“ te časopisi „Hrvatska vodoprivreda“ i putna revija „Euro City“.

Prije više od 50 godina počeo se baviti fotografijom, a na preko 400 izložbi umjetničke fotografije u zemlji i svijetu uspješno je  sudjelovao već više od 35 godina. Za kreativne dosege svojih fotografija osvojio je više od 250 nagrada i priznanja, priredio 15 samostalnih izložbi te sudjelovao na brojnim likovnim kolonijama. Zbog visokih umjetničkih dosega kojima oblikuje i prezentira svoje foto-radove, Međunarodna federacija fotografske umjetnosti dodijelila mu je prije četiri godine počasno priznanje umjetnika fotografije FIAP-a.

Željko Car aktivan je i uspješan na međunarodnim izložbama diljem svijeta i svoje fotografije izlagao je u Italiji, Mađarskoj, Macau, Švicarskoj, Sloveniji, Iranu, Portugalu, Turskoj, Južnoj Koreji, Njemačkoj, Makedoniji, Južnoafričkoj Republici, Austriji, Belgiji, Slovačkoj, Indiji, Bangladešu, Bugarskoj, Rusiji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kini, Crnoj Gori, Indiji, Španjolskoj, Ukrajini i Brazilu.

U 2018. godini fotografija Željka Cara uvrštena je u kolekciju Hrvatskog fotosaveza koja je predstavljala našu zemlju na prestižnim izložbama Međunarodnog saveza umjetničke fotografije na dva kontinenta – u Aziji i u Africi.

Željko Car obilježio je 2019. godine 35. obljetnicu uspješnog bavljenja umjetničkom fotografijom i tijekom prošle godine sudjelovao je na 35 izložbi u inozemstvu i u Hrvatskoj, na kojima je osvojio 13 nagrada i priznanja.

U proteklih 35 godina Željko Car surađivao je i s članovima Radio kluba Đurđevac, kojima je ustupao fotografije koje su oni koristili za tiskanje QLS kartica koje su svojevrsne razglednice koje radioamateri šalju svojim kolegama diljem svijeta. Tako su đurđevački radioamateri poslali takve „razglednice“ s motivima podravskih pejzaža, utvrde Stari grad, Đurđevačkih pijesaka, šume Borik, prikaza scenske vizije Legende o Picokima, VS „Đurđevčice“ i sličnih motiva na adrese radioamatera u 200 država diljem svijeta.

Njegove se  fotografije nalaze u brojnim knjigama i monografijama kao što su fotomonografija „Podravina i Prigorje“, knjiga „Naša stara Drava“, „Đurđevac kakav nije poznat“, „Đurđevački zbornik“, „Monografija Petra Topljaka – Petrine“, „Povijesni vodič o Starom gradu“, „Monografija Koprivničko-križevačke županije“, fotomografija „Majstori hrvatske fotografije“ i mnoge druge.

Kako je svečana sjednica povodom Dana Grada zbog trenutne situacije s koronavirusom odgođena, nagrada gospodinu Caru i drugim dobitnicima biti će uručene na sjednici koja će se naknadno organizirati.

Objavljujemo nekoliko fotografija iz kolekcije fotografija Željka Cara.