Najavljena najspektakularnija Picokijada


Utorak, 13. lipnja 2017.

U utvrdi Stari grad održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program 49. Picokijade, najveće turističke manifestacije kontinentalne Hrvatske o očuvanju nematerijalne kulturne baštine, koja će se ove godine održati od 17. lipnja do 2. srpnja, a prema najavama trebala bi biti najspektakularnija do sad.

Središnji dio Picokijade i ove će godine biti scenski prikaz Legende o Picokima u spomen na legendarnu obranu Đurđevca od napada Turaka, ove godine sa još boljim 3D audiovizualnim efekatima i puno pirotehnike.

Oko Starog grada bit će postavljeni viteški tabori, prikazi starih obrta i načina srednjevjekovnog život, te su organizirana kulinarska natjecanja popraćena velikom gastro ponudom, festivalom kulturnih nematerijalnih dobara te mnogim drugim aktivnostima.

Program ovogodišnje Picokijade predstavili su gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, njegova zamjenica Kristina Benko Markovica, Mario Fuček iz Turističke zajednice, a prisutni su bili i predstavnici sponzora Podravke, Zagrebačke pivovare, INA-e, Erste banke i drugih.

– Drago mi je da se Đurđevac uspio probiti u nacionalne medije, prema svim pokazateljima, ovo će biti jedna od najposjećenijih Picokijada – najavio je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Zamjenica Kristina Benko Markovica uvela je sve prisutne u program Picokijade koja ima veliki značaj za naš grad, naše ljude i naš turistički potencijal. Predstavila je Malu Picokijadu čija je glavna manifestacija Kukuriček, dječji glazbeni festival koji ima dugu tradiciju i na kojem se predstavljaju nove pjesme i novi izvođači.

– Mnogo je priredbi koje prvenstveno njeguju kulturu i nematerijalnu kulturnu baštinu. Izdvojio bih gastro manifestacije Picoki po piščoke, Picoki po ribaj, Diganke, zlevanke i prkače, novu eno priredbu gdje će se predstaviti renomirani vinogradari, predstave, njegovanje tradicije povorkom kola i, naravno, scenski spektakl Legendu o Picokima, s rekordnim brojem sudionika. Ove godine ćegodine biti preko 350 sudionika, većinom amatera iz Đurđevca, ali i gostiju iz inozemstva koji nam se uvijek rado pridruže – rekao je Mario Fuček.

Zabavni program će ove godine biti posebno atraktivan uz koncerte Zdravka Čolića, Ivana Zaka, Detour, M.O.R.T. i razne druge izvođače. Očekujemo da će ovogodišnja Picokijada biti rekordna po posjećenosti – rekao je Mario Fuček.

Redatelj scenskog prikaza Zdravko Patačko najavio je i brojne novitete koje ipak nije želio otkrivati, no istaknuo je kako mu je drago što ima sve više zainteresiranih za sudjelovanje u prikazu. Dodao je i kako se nada da će nas ove godine vrijeme poslužiti i da će biti bolje nego prošle godine.

Ovogodišnji program Picokijade možete vidjeti ovdje.