Nastavak prijateljstva i suradnje: delegacija Đurđevca posjetila Lengyeltóti u Mađarskoj


Četvrtak, 11. srpnja 2019.

Gradonačelnik Hrvoje Janči je sa predstavnicima  Grada Đurđevca i Udrugome žena Grada Đurđevca posjetio mađarski grad Lenygyeltóti i sudjelovao na tradicionalnom festivalu Dani Tóta.

Lengyeltóti je prekrasno malo mjesto u Republici Mađarskoj, a nalazi se 12 km od južnog ruba jezera Balaton,

Najprije su razgledali Muzej lokalne povijesti Lengyeltótija, posjetili tamošnju osnovnu školu, bazen škole plivanja i jezero Kék, a zatim prisustvovali prigodnoj priredbi i druženju u čast grada Lengyeltótija.

Održano je natjecanje u pripremanju tradicionalnih jela prijatelja gradova tako da se ove godine pripremalo jelo iz Poljske. Iako se do sada članice Udruge žena Grada Đurđevca nisu okušale u pripremi tradicionalnih jela iz Poljske prije puta odradile su dobru pripremu, naučile recepte i kupile sve potrebne namirnice.

Ekipa iz Đurđevca je uspješno pripremila nekoliko poljskih jela te su zasluženo osvojili nagradu i pehar za poseban okus. Članice udruge imale su priliku promovirati naše nematerijalno kulturno dobro – pogaču z oreji na savršenom mjestu, s obzirom na to da je Lengyeltóti poznat kao mjesto najveće proizvodnje oraha u srednjoj Europi.

Predstavnici grada iskoristili su ovu priliku i za razmjenu iskustva na razvoju projektnih ideja za buduću prekograničnu suradnju, te dogovora oko zajedničke prijave na predstojeće projekte. Oba dva grada imaju bogato iskustvo u pisanju projekata i povlačenju EU sredstava.

Gradonačelnik Lengyeltótija Zsombok Lajos i gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči složili su se da je ovaj susret predstavljao velik korak u revitalizaciji dugogodišnjeg prijateljstva između dvaju gradova, te je dogovorena i zajednička suradnja na projektima. Najviše se razgovaralo oko projekta školskog plivališta koje se u budućnosti planira izgraditi u sklopu Osnovne škole Đurđevac.