Nastavak štednje: preko projekta za Gradsku upravu, ustanove i tvrtke nabavljeno deset električnih bicikala


Ponedjeljak, 25. ožujka 2019.

Grad Đurđevac je prošle godine na objavljeni javni poziv za sufinanciranje nabave energetski učinkovitih vozila koji je raspisao Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavio nabavu deset električnih bicikala za potrebe Grada i gradskih ustanova.

Gradonačelnik Hrvoje Janči, predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Željko Lacković, poljoprivredni redar Saša Franjić, ravnateljica Gradske knjižnice Bernarda Ferderber, ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca Edita Janković Hapavel, ravnateljica Dječjeg vrtića Maslačak Marija Čupen Tomica,  ravnatelj Osnovne škole Grgura Karlovčana Danijel Domišljanović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Đurđevac Matija Markešić, direktorica Komunalnih usluga Đurđevac Bara Čubelić i direktor Komunalija d.o.o. i Komunalija- Plin Đurđevac Tomislav Kolarić u suradnji s đurđevačkom Policijskom postajom registrirali su nove električne bicikle koje je Grad nabavio putem ovoga projekta. Djelatnici policije  su prije puštanja novih bicikala u promet provjerili njihovu ispravnost. Svoje bicikle su registrirali i brojni građani koji su se zatekli kod utvrde.

Za kupnju deset električnih bicikala izdvojeno je 55.000,00 kuna od čega je Fond sufinancirao 40% troškova odnosno 22.000,00 kuna, a preostalih 60% odnosno 33.000 kuna osigurano je u gradskom proračunu Grada Đurđevca.

Nabavom električnih bicikala još više će se smanjiti korištenje službenih automobila u obavljanju poslova u Gradu Đurđevcu, gradskim trgovačkim društvima i ustanovama, te troškovi, a ujedno će se smanjiti i emisije CO2 i čestica prašine u zrak, čime će se doprinijeti čistijem zraku i okolišu.

-Djelatnici će se lakše i brže kretati gradom prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, a ujedno će moći i bolje zapažati komunalne probleme, a to se najviše odnosi na našeg komunalnog redara koji većinu vremena provede na terenu- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Korištenje službenih bicikala uvedeno je još 2013. godine, a 2015. godine u suradnji s Fondom po prvi puta su nabavljeni električni bicikli za djelatnike.