Nastavljena je suradnja vlasnika klijeti i Grada Đurđevca na uređenju vinogradarskih putova: Velik broj zainteresiranih u Plačibregu


Utorak, 26. ožujka 2024.

Više od 30 vinogradara, vlasnika klijeti i vikendica u vinogradarskom predjelu Plačibreg odazvalo se sastanku s predstavnicima Grada Đurđevca vezanim za asfaltiranje dionice od dva kilometra goričkog puta u tom poznatom vinogradarskom predjelu.

Na sastanku su bili gradonačelnik Hrvoje Janči i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković, a sastanak je organiziran kako bi se utvrdilo koliko je vlasnika klijeti zainteresiranih za asfaltiranje na tom području. Da bi Grad ušao u realizaciju ovog projekta potrebno je da vlasnici osiguraju sufinanciranje za asfalterske radove, čime bi se u cijelosti riješio problem održavanja goričkih puteva na tom brijegu koji i vlasnicima, njihovim gostima i lokalnoj zajednici stvaraju velike probleme za jačih oborina i kišnog perioda.

Sufinanciranje goričkih puteva ići će po već uhodanom modelu, koji su već do sada prihvatili i hvale brojni vinogradari na drugim vinogradarskim područjima, na način da 1/3 troškova asfaltiranja snose vlasnici klijeti, a ostatak od 2/3 podmirit će Grad Đurđevac.

-Na područjima gdje je ovaj projekt okončan vlasnici su zadovoljni, a Grad lišen velikih troškova za održavanje i šljunčanje što se mora ponavljati nakon svih oborina. Asfaltiranje je dugoročnije i kvalitetnije rješenje koje nastojimo što prije provesti u suradnji s vlasnicima kuća, klijeti i polja - rekao je gradonačelnik Janči. Suradnju Grada i vlasnika nekretnina pozdravio je i Lacković koji je naglasio da podržava ovakav oblik neposredne demokracije.

-Gdje se vlasnici organiziraju, Grad je uvijek spreman sufinancirati. To je dobro za vlasnike jer im se uplaćeni iznos prizna u komunalnoj i vodnoj naknadi, asfaltirani putevi olakšavaju dolazak gostiju i organiziranih tura do vinarija, i povećavaju vrijednost nekretnina uz cestu - rekao je predsjednik Gradskog vijeća Lacković.

Na sastanku su se svi vlasnici klijeti pozitivno očitovali i očekuje se nastavak ovakve suradnje na uređenju nerazvrstanih cesta i na ostalim vinogradarskim područjima, jer projekt uređenja nerazvrstanih cesta i asfaltiranje goričkih putova i dalje traje.

Stoga se pozivaju svi zainteresirani vlasnici nekretnina u vinogradarskim područjima da se međusobno organiziraju i jave u Gradsku upravu kako bi u suradnji s Gradom trajno riješili pitanje održavanje nerazvrstanih cesta po odvojcima na svojem području.