Nove vizure središta grada: u tijeku radovi na uređenju okoliša Doma kulture, izgrađena ljetna pozornica i amfiteatar


Srijeda, 14. listopada 2020.

Ove godine završeni su radovi na energetskoj obnovi Doma kulturi, a novoobnovljena zgrada je samo nastavak projekta uređenja zgrada u samom središtu kako bi grad dobio nove vizure koje su planirane u Prostorno programskoj studiji Grada Đurđevca.

Nakon završetka radova na energetskoj obnovi Doma kulture Grad Đurđevac je prijavio i uređenje okoliša oko zgrade na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Vrijednost projekta iznosi nešto više od 703.000,00 kuna, a Grad Đurđevac je uspješno osigurao sufinanciranje u ukupnom iznosu od 127.000,00 kuna dok je ostali dio osiguran u proračunu.

Ispred zgrade Doma kulture uklonjeni su opločnici koji su bili u izrazito lošem stanju, obnovljene su postojeće zidane klupe te je proširen postojeći podest ispred ulaza koji će služiti kao ljetna pozornica za održavanje predstava i gradskih manifestacija. Trenutno su u tijeku pripremni radovi za postavu novih opločnika te radovi na zamijeni i postavi podzemnih instalacija.

Nasuprot novoformirane pozornice nalazi se i novoizgrađena klupa-gledalište koja već sada ima svoje konačne obrise. Prostor će se od postojeće ulice Vladimira Nazora odvojiti izgradnjom dvije zone zelenog pojasa, posadit će se nova platane, a obnoviti će se i javna rasvjeta.

-Kako je zgrada našeg Doma kulture dobila novo ruho, uredili smo i opremili unutarnjih prostor kino dvorane, a uskoro će krenuti i radovi na uređenju i obnovi sanitarnih čvorova. Cilj nam je da prostor Doma kulture bude funkcionalan, moderan i da dobije živost, zato nam je plan urediti i preostali dio Doma kulture u kojemu borave i djeluju naše udruge s kojima smo prijavili projekt unutrašnjeg uređenja i opremanja prostora. Cilj projekta je urediti prostor za udruge koje već djeluju unutar zgrade za provedbu edukacija i radionica, a stečena znanja udruge će iskoristiti za pripremu i provedbu svojih aktivnosti i kreiranje novih sadržaja. Okoliš oko zgrade pratit će stil uređenja okoliša oko Poduzetničkog inkubatora, a izgrađeni amfiteatar za publiku i ljetna pozornica zasigurno će tijekom ljetnih mjeseci ugostiti brojne kulturne i glazbene manifestacije  rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Podsjećamo da Dom kulture koristi niz udruga koje djeluju u području kulture: KUD Petar Preradović, Udruga kazališnih amatera grada Đurđevca, polaznici glazbene škole, likovni umjetnici i drugi, koji broje više od 100 članova koji redovito održavaju svoje probe u Domu kulture.

Ujedno je to prostor koji se koristi za održavanje kulturnih manifestacija poput predstava, koncerata i svečanih sjednica, a uskoro će se sve to moći održavati i na vanjskoj pozornici.