OBAVIJEST GRAĐANIMA: Stožer civilne zaštite grada Đurđevca objavio važne kontakte vezane uz informiranje o koronavirusu


Petak, 20. ožujka 2020.

Stožer civilne zaštite grada Đurđevca na temelju odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, obavještava građane da sva svoja pitanja vezana uz koronavirus i mjerama koje provodi Grad Đurđevac mogu uputiti na e- mail adresu: grad@djurdjevac.hr

Ravnateljstvo civilne zaštite uspostavilo je i novi telefonski broj 113 putem kojega građani mogu dobiti sve informacije vezane uz koronavirus.

Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije otvorilo je telefonsku liniju za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni na području Koprivničko-križevačke županije: broj na koji se možete obratiti za psihosocijalnu podršku je: 091/9426 800 – dostupan svakodnevno od 10 do 18 sati.

Na području Crvenog križa Đurđevac organizirana je i pomoć u vidu dostave potrebnih namirnica i lijekova starijim osobama kojima je kretanje ograničeno, koji iz bilo kojih razloga ne mogu dobiti pomoć svojih susjeda ili sugrađana, kao i osobama u samoizolaciji, a koji nemaju nikoga drugog tko im može pomoći.

Uveden je i dežurni broje telefona od 8 do 20 sati, na koji će se primati zahtjevi za pomoć u dostavi hrane i nabavci lijekova: Đurđevac 097/639 1198.

Službena stranica Vlade Republike Hrvatske za pravodobne i točne informacije o koronavirusu : https://www.koronavirus.hr/

Mjere opreza kojima se može smanjiti infekcija su:

  • održavajte osobnu higijenu s naglaskom na pranje ruku,
  • koristite papirnate maramice te ih higijenski odložite nakon korištenja,
  • izbjegavanje dodirivanja sluznice očiju, nosa i usta prljavim rukama
  • održavajte higijenu prostorija i redovito provjetravajte prostorije u kojima se boravi,
  • izbjegavajte boravak u zatvorenoj prostoriji u kojima boravi mnogo ljudi,
  • izbjegavajte mjesta gdje može doći u kontakt s oboljelim osobama.

Epidemiolozi u Koprivničko-križevačkoj županiji su dostupni: radnim danom od 7 do 15 sati na broj telefona 048 681-401 ili 048 655-121, a poslije 15h, vikendom i blagdanom na broj pripravnog epidemiologa 098 592 215 bez obzira radi li se ili ne o simptomima sličnim  gripi (povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja, kratak dah, umor).

Sve informacije, upute, protokoli i smjernice te aktualnosti vezane za koronavirus mogu se pronaći i na službenim mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo,  Ministarstva zdravstvaRavnateljstva civilne zaštite te Ministarstva vanjskih i europskih poslova.