Održana početna konferencija projekta Kuća Osmijeha


Petak, 2. srpnja 2021.

U Muzeju Grada Đurđevca održana je početna konferencija projekta Kuća Osmijeha u partnerstvu Grada Đurđevca te Udruge udomitelja za djecu Osmijeh i Centra za socijalnu skrb iz Đurđevca kojim su osigurana sredstva za uređenje i opremanje 2 stambene jedinice za osobe koje su navršile 18 godina života i koje su izašle iz sustava udomiteljskih obitelji.

Prisutnima se na početku obratila voditeljica projekta Silvija Lukačin i ukratko predstavila projekt, a na konferenciji su uz prisutne udomitelje i djecu te ostale uvažene goste prisustvovali gradonačelnik Grada Đurđevca, Hrvoje Janči, predsjednica Udruge udomitelja za djecu Osmijeh Dubravka Čordašev te ravnatelj Centra za socijalnu skrb iz Đurđevca, Danijel Rupić.

-Drago mi je da smo danas ovdje i da smo u suradnji s našim Gradom Đurđevcom prijavili projekt. Najveća sreća je za nas udomitelje i za našu djecu, ali i za sve nas koji smo danas ovdje, odgovor na pitanje kuda će ići naša djeca nakon navršenih 18 godina. Djeca su puno provela u udomiteljskim obiteljima, a samim po sebi je razumljivo da nakon 18 godine idu u samostalni život te smo prepoznali ovaj problem i predložili Gradu da djeci nakon izlaska iz sustava udomiteljskih obitelji pružimo podršku - napomenula je Dubravka Čordašev uz veliku zahvalu Gradu i parterima na projektu.

U sklopu projekta, osim korištenja stambenog prostora, mladi na raspolaganju imaju pomoć mentora, upis u autoškolu te tečaj za računalnog operatera kako bi bili konkurentni na tržištu rada.

-U toj vašoj skrbi za djecu svakodnevno ovim projektom dodaje se nova dimenzija prijelaza mladima koji navrše punoljetnost Vaša skrb za tu djecu tu ne završava. Mi smo zadovoljni s aktivnostima koje su u sklopu ovog projekta provode te Vama i svoj djeci koja sudjeluju u ovim aktivnostima i budućim želim puno sreće - rekao je Danijel Rupić.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Hrvoje Janči ispred prijavitelja projekta te pritom Dubravki Čordašev čestitao na Godišnjoj nagradi za izvanredna postignuća i promicanje udomiteljstva koju dodjeljuje Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

-Moram zahvaliti svim udomiteljima koji su otvorili svoje domove i svoja srca svima onima koji to nemaju te nam omogućavaju da kao grad prema njima budemo osjetljivi. Ponosan sam na naše građane jer pokazujemo veliko srce u svim segmentima i prema svim potrebitima i to nas kao zajednicu čini vrijednima i zato danas Đurđevac ima sve što ima jer znamo da se dobro dobrim vraća - istaknuo je gradonačelnik Janči.

Ovaj događaj jedna je od aktivnosti projekta UP.02.2.2.06.0116 Kuća osmijeha koji je ugovoren unutar natječaja Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda. Provodi ga Grad Đurđevac u suradnji s partnerima Udrugom udomitelja za djecu Osmijeh i Centrom za socijalnu skrb Đurđevac. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.175.081,44 kn, te je 100% financiran od strane Europske unije.

Projektom će se opremiti stambeni prostor u kojem će biti smješteni mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon navršenih 18 godina izlaze iz sustava udomiteljstva. Planirana je i adekvatna stručna pomoć udomiteljima i mentorima kroz razne edukacije, te psihoedukativna podrška udomljenoj djeci i mladima koji izlaze iz sustava skrbi.

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Grada Đurđevca.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa ”Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020”.

Foto: Glas Podravine i prigorja, prigorski.hr