Osigurana energetska neovisnost gradskih ustanova i tvrtki: prva elektrana na JVP-u u Đurđevcu


Srijeda, 21. rujna 2022.

Grad Đurđevac je još prošli mjesec donio niz mjera štednje energije u svim gradskim ustanovama i tvrtkama te je krenuo u provedbu najavljenih projekata za korištenje obnovljivih izvora energije, a sve kako bi spremno dočekali najavljeni porast cijene energenata.

Tako je Grad proveo javnu nabavu za izgradnju četiri solarne elektrane te je odabran izvođač radova, a ukupna vrijednost ovih projekata iznosi oko 2,3 mil. kuna.

Prva solarna elektrana će se izgraditi na zgradi Javne vatrogasne postrojbe u Đurđevcu gdje su radovi već počeli. Uskoro će krenuti i radovi na izgradnji solarne elektrane na krovu dvorane Osnovne škole Đurđevac i na krovu Dječjeg vrtića Maslačak, a za ove je projekte Grad Đurđevac uspješno osigurao sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Provođenju mjera štednje i zelenim projektima pridružile su se i sve gradske tvrtke tako da će solarnu elektranu dobiti i kompostana u Đurđevcu.

-  Cilj je proizvodnja vlastite energije kako bi naše ustanove i tvrtke u cijelosti bile energetski neovisne i koristile samo proizvedenu struju što je posebno značajno u ovo vrijeme kad rastu cijene energenata. U budućnosti planiramo i daljnja ulaganja u obnovljive izvore energije gdje god je to moguće – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči i dodao kako će cijena vrtića za roditelje i dalje ostati ista, a neće se povećavati niti cijena ostalih usluga gradskih ustanova.

-Grad Đurđevac je spreman nositi se s energetskom krizom, donijeli smo niz mjera uštede, te smo usmjereni zelenim i održivim projektima. Mogu reći da smo uhvatili prvi vlak, a cilj je da svoje investicije solarnih elektrana i dizalica topline realiziramo do kraja godine– poručio je predsjednik vijeća Željko Lacković.