Osigurana dodatna EU sredstva za projekte: 900.000,00 kuna za vlastiti udio u energetskoj obnovi zgrade Doma kulture


Utorak, 10. rujna 2019.

Grad Đurđevac je već uspješno osigurao dodatno sufinanciranje vlastitog udjela preko raspisanog poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i to za dva EU projekta, a radi se o projektu energetske obnove zgrade policije u centru grada i projektu izgradnje infrastrukture u poslovnoj zoni A sjever, a sada je stigla i odluka za dodatno sufinaciranje projekta energetske obnove zgrade Doma kulture. Ne samo da su projekti uspješno prijavljeni nego su prijavljeni unutar četiri sekunde od raspisa poziva.

Trenutno su u tijeku radovi na zgradi Doma kulture u Đurđevcu, a u sklopu projekta energetske obnove. Trenutno se postavlja kamena vuna te se skidaju stara rasvjetna tijela, a po završetku tih radova kreće zamjena stolarije na cijeloj zgradi. Udruge koje djeluju unutar Doma kulture već su izmjestile svoje stvari, a novi i osvježeni prostor sigurnu će ih oduševiti i postati adekvatniji za njihov rad.

Vrijednost projekta je nešto više od 3,6 mil. kuna, a Grad Đurđevac je uspješno osigurao sufinanciranje u ukupnom iznosu od 2,9 mil. kuna dok je ostali dio planiran u proračunu Grada.

Ovim projektom predviđa se zamjena i popravak krovišta, izrada toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, ugradnja nove stolarije, zamjena i modernizacija sustava rasvjete te uvođenje centralnog sustava grijanja čime se očekuje ušteda energije čak do 88%.

-Dom kulture je trenutno neučinkovit zbog jednostrukih staklenih površina koje ga prekrivaju i zastarjelim sustavom grijanja. Prostor zgrade se koristi za održavanje brojnih manifestacija u organizaciji Grad Đurđevca i Turističke zajednice te ga koriste brojne ustanove i udruge za svoje aktivnosti. Ulaganjem u energetsku obnovu imat ćemo bolje uvjete za odvijanje kulturnog života u gradu, od kazališnih predstava, nastupa KUD-a, glazbene škole i svega ostaloga. Cilj nam je urediti zgrade u središtu grada, sada imamo novu modernu zgradu Poduzetničkog inkubatora, uskoro kreće i energetska obnova zgrade MUP-a, a evo u tijeku su i radovi na Domu kulture. Sve ove zgrade će svojim izgledom doprinijeti modernijem i urbanom izgledu grada. Oko inkubatora lijepo je uređen okoliš te su postavljeni novi opločnici, a taj stil želimo zadržati i tako urediti okoliš oko Doma kulture- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Svi radovi na zgradi bi trebali završiti do kraja godine.