Otvorena izložba jaslica Božiću ususret: iskoristite ovo predblagdansko vrijeme i sa svojom obitelji posjetite ovu jedinstvenu izložbu


Nedjelja, 18. prosinca 2022.

U Muzeju Grada Đurđevca otvorena je osma tradicionalna izložba božićnih jaslica pod nazivom Božiću ususret 2022. koju mogu razgledati svi zainteresirani posjetitelji  u redovno radno vrijeme Muzeja od danas pa sve do 8. siječnja.

Okupljene je uvodno pozdravio predsjednik Udruge Peski -Art Đurđevac Franjo Mihočka.

- Na izložbi sudjeluju ustanove, škole, udruge i kreativni pojedinci iz čak 6 županija koji su izložili 32 rada- ručno rađene jaslice od različitih materijala. Jaslice su izrađene od od prirodnih poput komušine -luščinja, mahovine, češera, kore drveta i sl. Tu su i jaslice od keramike, drva, gline, papira, a mogu se pronaći i druge zanimljive kombinacije materijala. Mogu reći kako svake godine imamo sve više prijavljenih radova, pa je i ova godina rekordna po broju izložaka- rekao je predsjednik.

Sve u svemu pravo bogatstvo kreativnosti, kulturne i tradicijske baštine, a pošto je izrada jaslica upisana u listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, izložba značajno doprinosi promociji nematerijalnog kulturnog dobra i tradicijske baštine RH.

Predgovor za katalog izložbe napisao je naš poznati prof. Krunoslav Kovačić koji je okupljenima ukratko objasnio zašto slavimo Božić i kako se nekada slavio Božić. Prisutnima se prigodnim riječima obratio i župnik župe Sv. Jurja iz Đurđevca vlč. Tomislav Leskovar.

-U Đurđevcu je ova izložba jaslica postala već tradicija, a svi mi moramo čuvati našu tradiciju jer nam ona govori tko smo i što smo, te kako smo postali ovo što smo danas. Ovo je već osma izložba i zahvaljujem se predsjedniku Franji, Udruzi Peski- Art i svima vama koji ste se ovdje okupili i dali podršku ovoj stvarno lijepoj izložbi. Svima želim čestit i blagoslovljen Božić, da ga provedete u miru sa svojim obiteljima- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči te je proglasio izložbu i službeno otvorenom.

Otvorenje izložbe svojim je izvedbama uveličao župni mješoviti zbor Georgius Župe Sv. Jurja Đurđevac pod vodstvom Ivane Senjan.

Izložbu su organizirali Udruga Peski-Art Đurđevac, Muzej Grada Đurđevca i Turistička zajednica Grada Đurđevca, a izložba je organizirana uz pomoć i podršku županije i Grada Đurđevca.