Picasso: djela slavnog umjetnika stižu u Đurđevac


Četvrtak, 14. rujna 2017.

Đurđevac će iduće godine biti domaćin atraktivne izložbe Pabla Picassa, jednog od najvećih umjetnika 20. stoljeća.

Prilikom posjeta slovenskoj Lendavi tadašnji gradonačelnik Željko Lacković dogovorio je kulturnu suradnju oko razmjene aktualnih izložbi koje se održavaju u Lendavi s obzirom da Lendava redovito organizira izložbe slavnih svjetskih umjetnika.

Trenutno je u pripremi sva dokumentacija potrebna za realizaciju izložbe, a grafike Picassa krasit će galeriju Muzeja Grada Đurđevca u trajanju od 15. travnja do 30. rujna 2018. godine.

Izložba obuhvaća više od stotinu radova, a osim Picassovih grafika bit će izloženi i radovi svjetski poznatih umjetnika Andyja Warhola, Antonija Tàpiesa, Henryja Moorea, Victora Vasarelya, Eduarda Paolozzia i drugih. Procijenjena vrijednost zbirke iznosi oko 5 mil. kuna.

S obzirom na veliki interes javnosti za bogato i raznovrsno stvaralaštvo jednog od najvećih svjetskih slikara očekuje se da će izložba iz privatne zbirke Richarda H. Mayera zabilježiti i rekordan broj posjetitelja, ali i rekordan broj sponzora.

Muzej je za izložbu dobio i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja koja će se uputiti svim osnovnim i srednjim školama, pa se očekuje i veliki broj organiziranih školskih dolazaka.

Ova izložba bit će još jedan atraktivni kulturni sadržaj koji će obogatiti turističku ponudu Grada Đurđevca, a važno je naglasiti i da je ova izložba samo početak  bogatog programa pripremljenog za posjetitelje povodom obilježavanja 50. obljetnice Picokijade i 10. obljetnice od dobivanja znaka EDEN (Europske destinacije izvrsnosti).