Picokijada: kum izložbe Tomislav Špiček probao i pohvalio sve diganke, zlevanke i prkače


Subota, 25. lipnja 2022.

U sklopu ovogodišnje Picokijade održana je tradicionalna najkraća i najslađa izložba kolača Diganke, zlevanke i prkači u organizaciji Gradske knjižnice Đurđevac i Udruge žena Grada Đurđevca. Ova priredba svake godine okupi veliki broj zaljubljenika u tradiciju i slastice.

Na ovogodišnjoj izložbi kolača sudjelovalo je 38 udruga i izlagača s područja naše države, ali i šire. Cilj ove izložbe je popularizacija i prezentacija tradicionalnih kolača i ručnih radova ovog dijela Podravine. Izložba kolača poprimila je tradicionalni karakter, te je svojim kontinuiranim održavanjem postala regionalno prepoznatljiva. Ova “slatka” priredba promiče starinske vrste kolača te upoznaje posjetitelje s ručnim radovima, starinama, starim običajima i njihovim vrijednostima.

Ove godine izložba je imala za kuma poznatog kuhara Tomislava Špičeka koji je rado probao sve slastice te se poslikao sa svim članicama udruga žena. U obavljanju poslova kumstva i degustiranju mnogobrojnih slastica pomagali su mu domaćini gradonačelnik Hrvoje Janči i Željko Lacković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca i predsjednik Organizacijskog odbora Picokijade. Pohvalili su trud organizatora i svih udruga koje svojim angažmanom promiču i upoznaju mlade, ali i ostale posjetitelje o vrijednosti čuvanja starih običaja i starina.

Kum Špiček pohvalio je ovu izložbu koja čuva baštinu izrade domaćih kolača i kulturnu baštinu ovoga kraja. Službeno je otvorio izložbu te je svima poželio da uživaju u bogatstvu ponuđenih slastica, a na poklon je dobio i đurđevačku pogaču z oreji.

U sklopu izložbe održala se i modna revija tradicionalnih podsuknja te odabir najljepše pregače. Tako je priznanje za najljepšu pregaču pripalo Udruzi žena Svetojanke, drugo mjesto pripalo je Udruzi žena Novigrad podravski, a treće mjesto Udruzi žena Ferdinandovac. Za najkreativnije uređen prostor prvo mjesto osvojile su žene iz Peteranca, drugo mjesto žene iz Novigrada Podravskog, a treće mjesto đurđevačke Narcise.

Voditeljica programa bila je dobro poznata Đurđevčanka, čuvarica kulturne baštine, Anđela Lenhard Antolin, a za glazbeni dio pobrinuo se cimbulaš Andrija Maronić i pjevač Mirko Švenda Žiga.