Picokijada: Podravina od leta do leta prikazala stare običaje


Nedjelja, 30. lipnja 2019.

Na Trgu sv. Jurja održana je povorka aranžiranih kola i defile oldtimer traktora Podravina od leta do leta. Povorka je sastavni dio Picokijade od samog početka, a samim time čuva izvornost i tradiciju đurđevačke Podravine. Ova manifestacija je jedinstvena pokretna izložba starih običaja i obrta, te ruha i folklornog nasljeđa Podravaca, kakve nema nigdje u Hrvatskoj. Povorka je svojim prikazom sve posjetitelje podsjetila na zaboravljene običaje, zanate, nošnje, radove i način života.

U povorci su sudjelovale udruge koje su sve prisutne vratile u prošlost i oživjele tradiciju našeg kraja. Stručni žiri je dodijelio prvu nagradu KUD-u Grgur Karlovčan iz Kalinovca koji su predstavili brojne stare običaje na čak pet prikolica i sa 40 sudionika. Druga nagrada dodijeljena je ekipi iz Sirove Katalene koja je publici dočarala kak su to naši stari delali, dok je treća nagrada pripala Matici umirovljenika grada Đurđevca za prikaz kako je izgledala seljačka nedjelja.

Nagrade je sudionicima povorke uručio gradonačelnik Hrvoje Janči koji je naglasio kako je ponosan jer je ovo rekordan broj sudionika povorke u zadnjih nekoliko godina.

- Svi vi odvajate svoje vrijeme kako bi očuvali i živjeli našu kulturnu baštinu, stoga mi je iznimno drago  vidjeti da svake godine u povorci sudjeluje sve više udruga. Ovo je jedna od najvažnijih manifestacija u programu naše Picokijade- rekao je gradonačelnik Janči.

Priznanja za nesebično sudjelovanje dobile su i sve udruge koje su sudjelovale u ovogodišnjoj povorci.  I ove je godine voditelj programa bio televizijski voditelj Branko Uvodić.