Podnesite zahtjev: Đurđevac oslobađa građane, poduzetnike i obrtnike pogođene krizom plaćanja komunalne naknade


Četvrtak, 2. travnja 2020.

Zbog solidarnosti Grad Đurđevac donio je odluku da će se svim djelatnicima u sustavu grada smanjiti bruto masa plaće za 10 posto i ta sredstva će se preusmjeriti upravo onima koji su pogođeni situacijom s koronavirusom, a to su građani, obrtnici i poduzetnici.

-Obrtnike, mikro i male poduzetnike na tri mjeseca u cijelosti ćemo osloboditi plaćanja komunalne naknade. Velike poduzetnike osloboditi ćemo plaćanja komunalne naknade u iznosu od 50%. Uvjet je da su zatvoreni Odlukom stožera ili imaju iskazani pad prihoda više od 50% na mjesečnoj razini u odnosu na referentno razdoblje prošle godine. Svi građani koji su direktno pogođeni ovom situacijom na način da su dobili otkaz ili primaju minimalnu plaću temeljem odluka Vlade RH, također će se na 3 mjeseca osloboditi plaćanja komunalne naknade kao i odvoza otpada i potrošnje vode- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Uvjet za oslobođenje su uredno podmirene obveze iz prethodnog razdoblja uz odstupanje u visini jedne mjesečne obveze, a oslobođenje se ne odnosi na naknadu za uređenje voda koja je prihod Hrvatskih voda, a naplaćuje se putem uplatnica komunalne naknade.

Zahtjevi za oslobađanje plaćanja komunalne naknade podnosi na mail racunovodstvo@djurdjevac.hr u roku od 15 dana od nastanka okolnosti. Dodatne informacije možete dobiti na broj telefona 048/811-052.

Građani uz zahtjev trebaju priložiti dokaz o prestanku ugovora o radu ili ostvarivanju prava na minimalnu plaću uslijed nastupanja posebnih okolnosti uvjetovanih pandemijom virusa COVID 19. Zahtjev je jedinstven te vrijedi i za oslobođenje plaćanja odvoza otpada i potrošnje vode.

Poduzetnici i obrtnici trebaju uz zahtjev priložiti dokaz o padu poslovnih prihoda više od 50%. Pad poslovnih prihoda utvrđuje se na osnovu mjesečnog/tromjesečnog izvještaja koje poduzetnik podnosi nadležnoj Poreznoj upravi odnosno drugom odgovarajućom ispravom.