Podravina od leta do leta prikazala stare običaje


Nedjelja, 28. lipnja 2020.

Na Trgu sv. Jurja održana je povorka aranžiranih kola i defile oldtimer traktora Podravina od leta do leta. Povorka je sastavni dio Picokijade od samog početka, a samim time čuva izvornost i tradiciju đurđevačke Podravine. Ova manifestacija je jedinstvena pokretna izložba starih običaja i obrta te ruha i folklornog nasljeđa Podravaca, kakve nema drugdje u Hrvatskoj. Povorka je svojim prikazom sve posjetitelje podsjetila na zaboravljene običaje, zanate, nošnje, radove i način života.

Priznanje za najoriginalniju ekipu otišlo je u ruke članova Konjičkog kluba Virovski konjanici koji su uprizorili kirijaše. Članovi Gradskog kazališta Đurđevac prikazali su kako je izgledala birtija na pijačni den, odnosno četvrtkom, a za to su dobili priznanje za najzabavniju ekipu. Najtradicionalnija ekipa bila je ona iz Sirove Katalene za ‘V goricama je najlepše’, dok su članovi KUD-a Grgur Karlovčan primili priznanje za najatraktivniju ekipu. Priznanje za sudjelovanje dobili su i članovi KUD Gruntovec.

Nagrade je sudionicima povorke uručio gradonačelnik Hrvoje Janči koji je naglasio kako je ponosan jer je ovo rekordan broj sudionika povorke u zadnjih nekoliko godina.

- Svi vi odvajate svoje vrijeme kako bi očuvali i živjeli našu kulturnu baštinu, stoga mi je iznimno drago vidjeti da svake godine u povorci sudjeluje sve više udruga. Ovo je jedna od najvažnijih manifestacija u programu naše Picokijade- rekao je gradonačelnik Janči.

Priznanja za nesebično sudjelovanje dobile su i sve udruge koje su sudjelovale u ovogodišnjoj povorci. I ove je godine voditelj programa bio televizijski voditelj Branko Uvodić.