Podravina svojemu generalu: izložba i svečani koncert povodom 11. obljetnice oslobađajuće presude u Haagu


Četvrtak, 16. studenoga 2023.

Svečanim događanjem u Domu kulture, uz priređenu izložbu i koncert u čast generalu i počasnom građaninu Grada Đurđevca i Koprivničko-križevačke županije Mladenu Markaču, obilježena je 11. obljetnica oslobađajuće presude u Haagu kojoj je nazočio i sam general Markač sa svojim prijateljima i suborcima.

Uz podravske branitelje, predstavnike braniteljskih udruga, načelnike podravskih općina, policije te političkog, javnog i kulturnog života grada Đurđevca i đurđevačke Podravine, svečanom koncertu prisustvovali su i gradonačelnik grada Đurđevca Hrvoje Janči, izaslanik ministra Tome Medveda iz Ministarstva branitelja RH Stevo Culej te zamjenik župana Ratimir Ljubić u ime Koprivničko-križevačke županije.

– Danas po 11. puta obilježavamo dan oslobađajuće presude za naše generale. Ovo obilježavanje već tradicionalno ima i humanitarni karakter, pa će slike koje su sada na izložbi u Đurđevcu ove godine biti poklonjene Veteranskom centru u Sinju. Drago mi je da se na taj način s generacije na generaciju prenose vrijednosti koje slavimo i koje su se branile prije više od 30 godina. Svi mi moramo stvarati bolju Hrvatsku i bolje uvjete za život naših građana, rekao je  gradonačelnik Janči.

Na svečanom koncertu „Podravina svojemu generalu“ nastupali su brojni izvođači: Zbor Matice umirovljenika grad Đurđevca i Tamburaški sastav „Podravski bećari, Rafaela Pokos Vinković, Marica Hasan, članovi KUD-a Petar Preradović Gabrijela Franjić i Borna Šimunic, Dječji folklor KUD-a Petar Preradović i ŽVS „Katarene“. U čast generalu Mladenu Markaču na koncertu su pjevali i gosti: Muška pjevačka skupina KUD-a „Sloga“ iz Velike Pisanice te Folklorna skupina Kulturne udruge „Sveti Martin“ iz Dubrave.

Članovi Udruge Peski-Art ponovo su se pokazali kao izvrsni domaćini i organizatori, a organizatorsku pomoć pružili su i Mjesni odbor Peski, Udruga žena Peski, Udruga udomitelja za djecu „Osmijeh, Matica umirovljenika grada Đurđevca, Etno-kuće Karlovčan te Turistička zajednica grada Đurđevca.