Podravinoteka na Danima voća: proizvodi s prepoznatljivom oznakom Kvaliteta Podravine na stolovima diljem Hrvatske


Nedjelja, 30. rujna 2018.

Grad Đurđevac je u sklopu manifestacije Dani voća predstavio projekt Podravinoteku preko kojeg se promoviraju domaći proizvodi i to putem oznake Kvaliteta Podravine.

Grad je s provedbom ovog projekta krenuo 2016. godine, a njime se želi potaknuti lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva da se aktivnije promoviraju. Krenulo se s brendiranjem domaćih proizvoda, ankete su pokazale kako je naše područje prepoznatljivo po ukusnoj hrani, kvalitetnim vinima i manifestacijama.

Na tragu toga kreirana je regionalna oznake  Kvaliteta Podravine, a trenutno je nosi 10 proizvođača i 20 proizvoda. Podsjećamo da je oznaka namijenjena označavanju, isticanju i promociji najkvalitetnijih proizvoda. Svrha oznake je zaštita, očuvanje i promocija, s ciljem poticanja proizvodnje, podizanja kvalitete i što boljeg plasmana na tržištu. Ova oznaka obuhvaća proizvođače od Ludbrega do Pitomače koji proizvode razne vrste proizvoda.

Podravinoteka posjetiteljima nudi bogatu eno-gastronomsku ponudu na jednom mjestu. Po prvi put prezentirana je u Zagrebu na Adventu, te u Đurđevcu za vrijeme Picokijade. Domaći mliječni proizvodi, sirevi i suhomesnate delicije, vrhunski ekološki med, voćna vina, Vina s peskov i brojni drugi podravski proizvodi naših vrijednih poljoprivrednika zasigurno zaslužuju zajedničku oznaku kvalitetu pod kojom će ih moći prepoznati kupci.

– Podravinoteka je kao dućan podravskih proizvoda, sudjelujemo na raznima manifestacijama, i ove godine ćemo biti na glavnom trgu u Zagrebu u sklopu Adventa. Štand je pun domaćih kvalitetnih proizvoda. Podravinoteka je način kako doći do stola građana dalje od Podravine, širom Hrvatske. Grad Đurđevac potiče proizvodnju, svi prijavljeni dobili su sredstva i danas ih svečano preuzimaju. Svi će dobiti sredstva koja nisu prevelika, ali su velika za male proizvođače. Mi želimo da ti mali koji proizvode kod kuće prežive, želimo ih potaknuti na daljnju proizvodnju – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Cilj je da što više proizvođača čuje za oznaku kvalitete, te da se odluče da svoje proizvode označavaju  oznakom Kvaliteta Podravine. Na ovaj način potiču se OPG-ovi, ali i proizvodnja na području Podravine.

-Nije prevelik iznos, ali je velik iznos za male proizvođače. Želimo da oni koji kod kuće proizvode domaće proizvode, da prošire lepezu svojih proizvoda – rekao je gradonačelnik i uručio vaučere.

Željko Lacković je napomenuo kako se želi zahvaliti svima koji se bave poljoprivredom i koji u današnje vrijeme imaju snage proizvoditi u Hrvatskoj.

-Grad Đurđevac će svake godine pomoći s većim iznosom u podizanju standarda. Pozivam sve proizvođače koji s još nisu prijavili za dodjelu oznake da isto učine– kazao je Lacković.

Bespovratna sredstva preko mjera poticanja u poljoprivredi Grada Đurđevca dobili su: OPG Amović Ljubeško, OPG Božo Divjačko, OPG Ferenčak Nadica, OPG Grdan Ivan, OPG Željko Ivančin, OPG Keljar Zdenka, OPG Siniša Kovačić, OPG Zlatko Kovačević, OPG Miroslav Mihaljević, OPG Damir Perčulija, Poison City d.o.o., OPG Maja Regović Makvić, OPG Marko Šolinić, OPG Zorica Vidaković, OPG Božica Vrbančić, OPG Dražen Fusić, OPG Đuro Magdić, OPG Ivan Cvekan, OPG Josip Fusić, OPG Lovrak Antonijo, OPG Ljiljana Kandučar, OPG Ljubica Pavelić, OPG Marijana Vujić, OPG Nikola Peršič i OPG Siniša Habijanec.

Ukupan iznos isplaćene potpore iznosi 143.430,80 kuna.