Uselio prvi stanar Kuće osmijeha


Petak, 12. ožujka 2021.

U sklopu projekta Kuća osmijeha Grad Đurđevac je u partnerstvu s Udrugom udomitelja za djecu Osmijeh i Centrom za socijalnu skrb Đurđevac osigurao sredstva za uređenje i opremanje 2 stambene jedinice za osobe koje su navršile 18 godina života i koje su izašle iz sustava udomiteljskih obitelji. Osiguranim sredstvima nabavljen je novi namještaj (kreveti, ormari, stolovi i stolice, kuhinjski elementi i kupaonski namještaj), tapisoni, kućanski aparati, oprema za kuhanje te računalna oprema. Osim opremljenog stana koji se daje na korištenje mladima, projektom je osigurano i plaćanje režijskih troškova.

Antonio Plavščak prvi je stanar Kuće osmijeha kojeg su ovog tjedna posjetili gradonačelnik Hrvoje Janči i predsjednica udruge Dubravka Čordašev kako bi mu zaželjeli dobrodošlicu. Gradonačelnik je tom prigodom pohvalio rad Udruge udomitelja za djecu Osmijeh te ukazao na značaj podrške mladima bez adekvatne roditeljske skrbi nakon izlaska iz sustava udomiteljske obitelji.

-Drago mi što sam dio ovog projekta s obzirom da od sada imam super mjesto za stanovanje. Ugodno sam iznenađen svim pogodnostima koje projekt nudi, a posebno me veseli što imam mogućnosti dodatnog obrazovanja i napretka - rekao je Antonio Plavščak.

-Ovo je presretan trenutak za članove udruge i za svu djecu koja izlaze iz udomiteljskih obitelji nakon navršenih 18 godina. Izuzetno mi je drago što smo uspjeli djeci osigurati smještaj te im na taj način pružiti podršku u budućem životu. Osim smještaja, kroz projekt je osigurana i edukacija za računalnog operatera te polaganje vozačkog ispita kako bi mladi bili konkurentniji na tržištu rada - rekla je predsjednica udruge Dubravka Čordašev.

Ovaj događaj jedna je od aktivnosti projekta UP.02.2.2.06.0116 Kuća osmijeha koji je ugovoren unutar natječaja Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda. Provodi ga Grad Đurđevac u suradnji s partnerima Udrugom udomitelja za djecu Osmijeh i Centrom za socijalnu skrb Đurđevac. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.175.081,44 kn, te je 100% financiran od strane Europske unije.

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Grada Đurđevca.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa ”Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020”.