Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci predstavljen u emisiji Dobro jutro Hrvatska


Četvrtak, 1. srpnja 2021.

Dobro jutro Hrvatska, jedna od najgledanijih emisija HRT-a ovog jutra ugostila je gradonačelnika Grada Đurđevca Hrvoja Jančija i poznatu đurđevačku književnicu Božicu Jelušić.

Gradonačelnik je predstavio novi Posjetiteljski centar u Đurđevcu, projekt koji se provodi već 5 godina pod nazivom Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti đurđevačkih pijesaka, a koji je financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

- U sklopu projekta predstavili smo Posjetiteljski centar koji objašnjava kako su nastali pijesci od nastanka svemira pa sve do danas, odnosnom erozijom koju je radila rijeka Drava noseći kamenje od izvora do Podravine. Danas imamo Hrvatsku Saharu – Đurđevačke pijeske i Park šumu Borik gdje smo putem ovog projekta napravili i hostel za Školu u prirodi - rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Istaknuvši kako je ovo jedna zaokružena priča gdje će od iduće školske godine djeca učiti o suživotu s prirodom i o prirodnim bogatstvima koje đurđevačka Podravina ima, gradonačelnik je najavio i otvaranje Posjetiteljskog centra na jesen, odnosno početkom nove školske godine.

U emisiji književnica Božica Jelušić predstavila je svoju slikovnicu Pjesko, koja je nedavno dobila i svoj prijevod na njemačkom jeziku.

-Mi smo stjecajem prirodnih okolnosti dobili nešto posebno – Peske. Tu je stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta posebne važnosti u botaničkom, geografskom i znanstvenom smislu. Dužni smo ga čuvati i omogućiti drugim ljudima da dođu tamo. Naime, može se vidjeti kako se divljina može s mjerom ukrotiti i u korisno pretvoriti – kazala je književnica i napomenula kako je u slikovnici izmislila dječaka koji je ponikao na Peskima i koji obožava svoj zavičaj te ga zbog radoznalosti na kraju odnosi vjetar.

Cijeli prilog možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://magazin.hrt.hr/price-iz-hrvatske/hrvatska-sahara-u-durdevcu-2238418

 

Osnovne informacije o projektu:

Naziv projekta: Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka, KK.06.1.2.02.0048

Naziv korisnika: Grad Đurđevac

Partneri: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području KCKKŽ, LAG Podravina, TZ Grada Đurđevca

Ukupna vrijednost projekta: 17.319.657,97 kuna

EU sufinanciranje projekta: 13.678.947,16 kuna

Razdoblje provedbe projekta: 1.9.2015. - 1.8.2021.

 

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Grada Đurđevca.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“