Potpisan ugovor vrijedan 7,9 mil. kn: kreću radovi na izgradnji sustava odvodnje sa uređajem za pročišćavanje u Suhoj Kataleni


Utorak, 1. prosinca 2020.

U prostorijama Komunalija d.o.o. Đurđevac svečano je potpisan ugovor za izgradnju sanitarno-fekalne odvodnje sa pročišćavanjem u naselju Suha Katalena, vrijednosti radova iznosi 6,3 mil. kuna bez PDV-a odnosno 7,9 mil. kuna sa PDV-om.

Komunalije i Grad Đurđevac ovaj su projekt prijavili na natječaj programa ruralnog razvoja na mjeru 7.2.1. ulaganje u građenje javnih ustanova za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, a uspješno je osigurano 100%-tno financiranje projekta iz EU sredstava.

Nakon provedenog postupka javne nabave izabran je najpovoljniji izvođač radova, a ugovor su potpisali direktor Komunalija d.o.o. Tomislav Kolarić i direktor Kograda, Ivan Kostelac. Potpisan je i ugovor za vršenje nadzora nad radovima vrijednosti 121.000,00 kn. Ispred izvršitelja usluge Prostor Eko d.o.o. Bjelovar ugovor je potpisao Mladen Carek.

Već je odrađeno uvođenje u posao, te se početak radova očekuje već ovaj tjedan.

-Provedenom studijom za aglomeraciju pokazalo se neisplativo spajati sustav kanalizacije Suhe Katalene na centralni dio u Đurđevcu, te se pristupilo projektiranju samostalne aglomeracije Suha Katalena sa sustavom odvodnje. Izgraditi će se sustav sanitarno–fekalne odvodnje sa 4 259 m gravitacijskog cjevovoda i 255 m tlačnog voda, jedna crpna stanica i pročistač. U sklopu izgradnje sustava odvodnje u Suhoj Kataleni za sva kućanstva biti će izgrađeni priključci na odvodnju, što uključuje priključni cjevovod i kontrolno okno na parceli budućeg korisnika- rekao je direktor Komunalija d.o.o. Đurđevac, Tomislav Kolarić.

Izgradnjom sustava za 337 mještana u ovom prigradskom naselju riješit će se problem otpadnih voda te će sa zaštitit okoliš, podzemne i površinske vode od zagađenja kao i osiguravanje kvalitete vodotoka koji prolazi kroz samo mjesto.

-Osim što je Grad uspješan u povlačenju EU sredstava, uspješne su i naše Komunalije. Ovo je samo jedan od projekata kroz koji želimo riješiti kompletno pitanje sustava odvodnje na području grada i prigradskih naselja. Preko Aglomeracije Đurđevac riješit ćemo Budrovac i Čepelovac, a kroz ovaj projekt Suhu Katalenu. Spremni su i projekti odvodnje za prigradska naselja Sveta Ana, Mičetinac i Sirova Katalena - rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

- Ovo je zbilja još jedan hvalevrijedan projekt koji je zapravo potvrda koliko Grad brine o svojim prigradskim naseljima. Visina ulaganja i mali broj žitelja nisu zapreka za ujednačavanje uvjeta života, a ovim projektom se još jednom prigradska naselja stavljaju u naš fokus. Osim što naši stanovnici imaju uvjete za spajanje na mrežu vodoopskrbe uskoro će svi imati i uvjete spajanja na sustav odvodnje- rekao je gradonačelnik Janči.

Radovi predviđeni rok za završetak radova je u svibnju 2023. godine.