Povodom Međunarodnog dana muzeja besplatno razgledajte zanimljive sadržaje u Muzeju Grada Đurđevca


Srijeda, 17. svibnja 2023.

18. svibnja - Međunarodni dan muzeja

Muzej Grada Đurđevca i ove se godine pridružuje međunarodnoj muzejskoj zajednici u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja, a s ciljem skretanja pozornosti na svoje djelovanje, na kulturnu baštinu i ulogu muzeja.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je Muzeji, održivost i dobrobit, a ukazuje na krizu društva, očuvanja okoliša te ulogu muzejskih institucija u poticanju pojedinaca i zajednice na pozitivne promjene.

Muzej Grada Đurđevca će 18. svibnja sve prisutne besplatno voditi kroz razne radionice kojima će se skrenuti pozornost na navedeno, a osobito na ulogu čovjeka i podizanje svijesti svih dobnih skupina o važnosti pojedinca u svekolikoj ulozi za očuvanje okoliša, zbrinjavanju otpada i ukazivanju na opasnosti za cjelokupno čovječanstvo.

Podsjetimo, više od 10.000 posjetitelja iz cijeloga svijeta obišlo je muzej u proteklog godini te ostavilo snažne poruke u knjizi dojmova. U konačnici važnost muzeja je ostaviti pozitivan osjećaj, a to je upravo i sadržano u jednoj od poruka posjetitelja.

Muzej je svojim aktivnostima usmjeren i na suradnju s obrazovnim institucijama te suradnju s udrugama kroz različite vidove aktivnosti i upoznavanja s baštinom. Na tragu internacionalnosti i upoznavanja s kulturama i sadržajima drugih sredina te umjetnošću, Muzej Grada Đurđevca otvorio je vrata i inozemnoj izložbi francuskog slikara i grafičara Henrija de Toulousea de Lautreca  (1864-1901.) , začetnika ilustriranog plakata čiji opus ima likovnu i povijesnu vrijednost.

Kroz umjetnikov slikarski opus posjetiteljima je dana mogućnost da dožive umjetnost i epohu kraja 19.stoljeća, uz vodstvo koje će biti omogućeno za zainteresirani dio publike.

Uz navedene sadržaje pozivamo posjetitelje da besplatno obiđu i Interpretacijski centar Picokijade te aktualnu izložbu Boje u pokretu Andreje Živko.

Za kraj večeri u 19,00 sati uz potporu Ministarstva kulture i medija organiziran je koncert renomiranih glazbenika Klavirskog trija.

- 18. svibnja za sve posjetitelje ulaz u muzej je slobodan u razdoblju od 8 do 20 sati, stoga dođite i istražite našu utvrdu Stari grad, s radošću Vas očekujemo! - poručili su iz Muzeja.