Poznati dobitnici javnih priznanja Zlatna plaketa Sveti Juraj i Povelja Grada Đurđevca


Petak, 15. ožujka 2019.

Odbor za dodjelu javnih priznanja Gradskog vijeća Grada Đurđevca nakon razmatranja svih pristiglih prijedloga, a uvažavajući razloge predlaganja kandidata, predložio je Gradskom vijeću dodjelu:

Javno priznanje Zlatna plaketa "Sveti Juraj" dodjeljuje se:

-Nogometnom klubu „Graničar“ Đurđevac- osnovan je 1919. godine, a prozvan je imenom vezanim za višestoljetnu povijest Đurđevca. Najstariji đurđevački nogometaši tvrdili su da su prvu nogometnu loptu u Đurđevac donijela 1914. godine braća Lichtenberg (Milan,Fritz i Paul) iz Beča gdje su se školovali i igrali nogomet za tamošnje klubove.

Utemeljiteljska skupština đurđevačkog športskog kluba „Graničar“ održana je 21. travnja 1919. godine na kojoj su sudjelovali učenici, studenti i viđeniji mještani, posebno trgovci i obrtnici. Prvi predsjednik „Graničara“ bio je Petar Balatinec, tajnik Milan Martinčić i blagajnik Miroslav Singer.

U proteklih 100 godina „Graničarovci“ su svojim neumornim društvenim, posebno sportskim radom obilježili jedno ime i ostavili upečatljiv trag u  sportskom životu Đurđevca i đurđevačke Podravine. U svojim počecima „Graničar“ je dao veliki doprinos i na kulturno-prosvjetnom polju organizirajući razne priredbe, koncerte,  kazališne komade i drugo. Od sportskih selekcija uz nogometnu u Klubu su djelovale: šahovska, odbojkaška, biciklistička, stolnoteniska, kuglačka i lakoatletska.

Najveći uspjesi u nogometu bili su osmina finala 1948. u Jugo kupu te 1997. godine plasman u drugu Hrvatsku nogometnu ligu. Klub je u nekoliko navrata igrao u trećoj Hrvatskoj nogometnoj ligi Sjever. Najpoznatiji  nogometaši „Graničara“ su Slavko Kovačić i Mladen Posavec koji su svoje vrlo uspješne nogometne karijere u domaćim prvoligaškim klubovima te klubovima u Austriji i Njemačkoj završili i kao poznati treneri.

Nogometni klub „Graničar“  danas se takmiči u 4. Nogometnoj ligi Bjelovar-Koprivnica-Virovitica i ima 25 igrača, od kojih je 20  njih domaćih igrača. U Klubu postoji Škola nogometa koja u sedam  dobnih  kategorija broji 150-ero djece koje vode školovani i licencirani treneri i koji se takmiče u Kvalitetnoj ligi skupina B Sjedište Varaždin. U Klubu postoji i Ženski nogometni klub „Graničar“ koji se takmiči u 2. Hrvatskoj nogometnoj ligi i ima 20 igračica. Veterani „Graničara“ uspješno se takmiče u 1. ligi za veterane.

U Klubu postoji i navijačka skupina Fan club „PICOKI„  koji prate igrače i bodre ih na svim utakmicama.

Najveći poklon 100- godišnjaku je velebni Športsko rekreacijski centar VLADO LEŠČAN- DUSPE  koji ima tribinu sa 200 sjedećih  natkrivenih mjesta, teren sa umjetnom travom s FIFA licencom, 4 svlačionice, teretanu, ugostiteljski objekt, prostorije za suce, delegate, doping kontrolu, medicinsku prostoriju. S ovakvim vrhunskim prostorom i terenima stekli su se uvjeti za kvalitetniji rad svih uzrasta u  Klubu, a novoizgrađeni centar poslužit će i za pripreme mnogih klubova koji će dolaziti u Đurđevac i  koji će doprinijeti još boljoj promidžbi  Grada Đurđevca na turističkoj karti Hrvatske.

Povodom stote obljetnice djelovanja, Nogometnom klubu „Graničar“ Đurđevac dodjeljuje se  javno priznanje Zlatna plaketa „Sveti Juraj“.

 

- Kulturno-umjetničkom društvu „Petar Preradović“ Đurđevac- Djelovanje Kulturno umjetničkog društva „Petar Preradović“ Đurđevac datira s kraja devetnaestoga stoljeća, točnije od  1873. godine.

Kulturno umjetničko društvo „Petar Preradović“ Đurđevac nosi ime po pjesniku iz Grabrovnice i kroz svoje djelovanje Društvo prezentira kulturno nasljeđe iz svih regija naše domovine. Osnovni  cilj postojanja Društva je poticanje, razvijanje i unapređenje kulturne i  etno-baštine na području grada, u okvirima glazbeno-scenskog amaterizma.

Kulturno umjetničko društvo djeluje kroz nekoliko sekcija i to:

  • Folklornu sekciju,
  • Tamburašku sekciju,
  • Dječju folklornu sekciju,
  • Žensku vokalnu skupinu Đurđevčice i
  • Ženski vokalni sastav Katarine.

Društvo trenutno okuplja osamdesetak članova, a predstavlja jedan od najboljih turističkih proizvoda grada Đurđevca i Podravine. Repertoar Društva sastoji se od 14 različitih  koreografija i preko stotinjak vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih pjesama. Za izvedbe svih  koreografija  Društvo ima vlastiti fundus narodnih  nošnji koji se održava i čuva u prostoru Društva. Fundus narodnih nošnji ostvaren je vlastitim doprinosom  članica Društva  u izradi i šivanju narodnih nošnji  prema različitim koreografskim područjima te fundus danas ima veliku vrijednost.

Društvo kroz svoj rad okuplja poznate hrvatske etnokoreologe,  koreografe i aranžere što je rezultiralo raznolikim repertoarom u kojem se njeguje izvorna narodna umjetnost Podravine, Zagorja, Međimurja, Slavonije, Baranje, Karlovačkog pokuplja, Posavine, Splita, otoka Korčule, Like, Bunjevačkih i Gradišćanskih Hrvata.

U svojem dugogodišnjem djelovanju,  Društvo je primilo mnogobrojna priznanja među kojima se izdvaja nagrada Hrvatskog sabora kulture  za doprinos i očuvanje tradicije te prenošenju kulturnog identiteta izvan granica. Društvo ostvaruje brojna gostovanja izvan granica naše domovine na kojima promovira tradiciju i kulturu Đurđevca, a izdalo je i dva nosača zvuka te notni zapis.

Za dugogodišnji rad na očuvanju tradicije i kulture našega kraja, Kulturno-umjetničkom društvu „Petar Preradović“ Đurđevac  dodjeljuje se Javno priznanje Zlatna plaketa „Sveti Juraj“.

 

- Udruzi vinogradara i voćara Grada Đurđevca- Đurđevački vinogradari i voćari vrlo aktivno djeluju unutar Udruge vinogradara i voćara Grada Đurđevca. Preteča udruge bio je ogranak vinogradara i voćara u okviru Poljoprivredne zadruge Đurđevac. Inicijativni sastanak održan je 15. prosinca 1988., a osnivačka skupština već nakon tridesetak dana. S obzirom na dotadašnje loše stanje vinograda i načina podrumarenja ogranak je počeo raditi na educiranju vinogradara i voćara kako bi prihvatili suvremeni način proizvodnje: nove sorte, načine obrade i zaštite nasada, te tehnologije prerade i čuvanja vina. Ogranak se sve više širio pa je zaživjela ideja o osnivanju samostalne udruge, što je i ostvareno 1998. godine.

Udruga danas broji oko dvije stotine članova. U novije vrijeme raste broj članova koji su zamjetno povećali svoje nasade, proizvodnju i kvalitetu vina, pa djeluju preko OPG-ova, što se očituje po zapaženim rezultatima na izložbama vina u Hrvatskoj, ali i izvan nje.Velik dio registriranih vinarija je otvorilo svoja vrata turistima s ciljem razvoja enogastronomske turističke ponude grada Đurđevca. „Vina z peskov“ i „Podravinoteka“ su dva najznačajnija brenda pomoću kojih Udruga nastoji brendirati svoja kvalitetna vina.

Udruga tijekom cijele godine ima niz aktivnosti kojima je krajnji cilj poboljšanje kvalitete vina uz pomoć brojnih edukacija, promocija i brendiranja „Vina z peskov“.

Osim Izložbe vina povodom Đurđeva, Udruga  slavi glavne vinogradarske blagdane organizirajući prigodne manifestacije – Vincekovo, Bartolovo i Martinje u suradnji s Gradom Đurđevcom, Turističkom zajednicom Grada Đurđevca i Turističkom zajednicom Koprivničko- križevačke županije. Rezanje i škropljenje trseka, postavljenje klopoca i krštenje vina neizostavne su sastavnice ovih manifestacija   i  vinogradarske tradicije  đurđevačke Podravine. Udruga vinogradara i voćara Đurđevac svake godine za svoje članove organizira stručne edukacije iz područja vinogradarstva, vinarstva, rezidbe, biljne zaštite te enoloških i meliorativnih zahvata uz usklađivanje sa važećim zakonskim regulativama.

U suradnji s Gradom Đurđevcom Udruga vinogradara i voćara Grada Đurđevca sudjelovala je u animiranju vinogradara da financijski participiraju u realizaciji asfaltiranja nerazvrstanih cesta/vinskih puteva. Udruga se uključila i u promociju projekta sufinanciranog od strane Europske unije - asfaltiranja nerazvrstane ceste između prigradskog naselja Mičetinac i Čepelovac. Navedenim projektima asfaltirano je preko 25 km nerazvrstanih cesta/vinogradarskih puteva što je značajna predispozicija za razvoj turizma na Đurđevačkoj vinskoj cesti.

Udruga je u suradnji s lokalnom Turističkom zajednicom realizirala postavljanje i obnovu drvenih table s imenima vinogradarskih brjegova, smeđu signalizaciju za registrirane vinare i informativne table na ulazu na vinsku cestu, a sudjelovala je i u izdavanju dvije brošure: Đurđevačka vinska cesta i Enogastro vodič Podravine i Prigorja. Tom prilikom je snimljen i promotivni video „Putevima vina Podravine i Prigorja“.

Za sve ostvarene rezultate u razvoju vinogradarstva i voćarstva na području Grada Đurđevca, Udruzi vinogradara i voćara Grada Đurđevca dodjeljuje se Javno priznanje Zlatna plaketa „Sveti Juraj“.

 

Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca dodjeljuje se:

- Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Kandučar- Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kandučar sa svojim brandom „Farmica“ pionir je razvoja i promocije turizma na području đurđevačke Podravine. Članovi OPG-a  počeli su 2012. godine razrađivati ideju bavljenja turizmom na seoskom gospodarstvu na obroncima Bilogore da bi 2013. godine otvorili prvi smještajni objekt – Vinogradarsku kuću Laura.

Poštujući tradicijsku arhitekturu, način življenja i „goričarsku filozofiju“, uzeli su u obzir ogroman potencijal koji đurđevačka Podravina ima. Kad se tome doda isprepletenost netaknute prirode i prepoznatljivost kulturnog pejzaža Bilogore te izuzetnu srdačnost i gostoprimstvo domaćina, već prve godine imali su značajan broj dolazaka i noćenja. Nakon uspjeha s Vinogradarskom kućom Laura, nastavili su s daljnjim razvojem ponude. Tako su zasadili vinograd s ciljem plasiranja domaćeg vina posjetiteljima, počeli su uzgajati autohtonu perad (kokoši Hrvatice), ovce i konje, proizvoditi autohtone domaće proizvode (sokove, likere, pekmeze, domaći doručak) s ciljem privlačenja gostiju.

OPG Kandučar uložio je značajne napore u razvoj smještajne ponude i dodatnih sadržaja, pa su 2015. godine otvorili Vinogradarske kuće Braco i Draga te bazen na otvorenom i igrališta za djecu. Veliki trud u razvoju turizma na seoskom gospodarstvu rezultirao je sa ostvarenih 850 noćenja u 2018. godini.

Članovi OPG-a Kandučar zaslužni su za promociju turističkih proizvoda Grada Đurđevca koje preporučuju svojim gostima i koje ističu unutar vlastitih promotivnih kanala. Nesebično pružaju savjetodavnu pomoć i ostalim potencijalnim dionicima turističkih kretanja našeg kraja kojima su bili poticaj i primjer dobre prakse za bavljenje turizmom.

Za ostvarene rezultate na razvoju i promociji turizma na seoskom gospodarstvu, Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Kandučar  dodjeljuje se Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca.

 -Članovima Udruge „Sveti Juraj“- Robertu Rodmanu i Kreši Vujčiću- Udruga „Sveti Juraj“ u svojim temeljnim ciljevima sadrži njegovanje, očuvanje i promicanje kulturno povijesnog nasljeđa, tradicije i narodnih običaja đurđevačke Podravine, suradnju sa znanstvenim, stručnim, umjetničkim, kulturnim i prosvjetnim institucijama i udrugama te tijelima lokalne samouprave.

Članovi Udruge Robert Rodman i Krešo Vujčić godinama djeluju kao promotori baštine Grada Đurđevca te prezentiraju nematerijalnu kulturnu baštinu Đurđevca na mnogobrojnim gostovanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Ujedno su i dugogodišnji sudionici scenskog spektakla „Legende o Picokima“ i Picokijade.

Robert Rodman dugogodišnji je branitelj i voditelj sela u srednjovjekovnim uprizorenjima Legende o Picokima kroz animatorske programe i na scenskom prikazu Legende, a Krešo Vujčić sudjeluje u uprizorenju Legende  kao Osmanlijski vojskovođa. Robert Rodman i Krešo Vujčić bave se i humanitarnim radom, pomažući svojim sugrađanima.

Robert Rodman i Krešo Vujčić volonterski sudjeluju u mnogobrojnim manifestacijama u gradu te animatorskim radionicama i igraonicama, promotivnim kampanjama Grada Đurđevca i Turističke zajednice Grada Đurđevca te je značajno njihovo sudjelovanje u realizaciji projekta „Interpretacijskog centra Picokijade“.

 Za razvoj i promociju turističkih proizvoda i baštine grada Đurđevca članovima Udruge „Sveti Juraj“ Robertu Rodmanu i Kreši Vujčiću dodjeljuje se Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca.

 

-Gospodinu Ivanu Kolareviću iz Đurđevca- Ivan Kolarević rođen  je 1958. godine u Đurđevcu, u obitelji stolara Dragutina Kolarevića. Nastavlja obiteljsku tradiciju, te završava srednju školu za zanimanje stolara. Zaposlenje nalazi najprije u tadašnjem Bilokalniku, no istovremeno marljivo radi u obiteljskoj radionici svojega oca.

Od 1988. godine kao član Obrtničke zadruge proizvodi namještaj i drvena stepeništa, a povećanjem opsega posla, 1989.g. otvara svoj obrt za izradu predmeta od drva. Od tog vremena, s početkom proizvodnje u malom štaglju u Đurđevcu, Ivan Kolarević svoj obiteljski obrt razvija i proširuje te od 1994. godine kao glavnu djelatnost uvodi proizvodnju paleta i postaje obrt za proizvodnju drvene ambalaže.

Iako je gospodin Ivan Kolarević 2014.g. umirovljen, obrt „Koleks“ i dalje posluje pod njegovim budnim okom, te on danonoćno sudjeluje u svim poslovnim aktivnostima, a njegova inovativnost se svakodnevno ugrađuje u svim segmentima poslovanja. Svoj obrt, kako ga je zamislio od samog osnutka, uspijeva održavati sve ove godine.

Kako bi bili što konkurentniji na tržištu, obitelj Kolarević permanentno ulaže u novu opremu, a 2012.g. kupuju pilanu i zaokružuju svoju proizvodne resurse.

Trenutno obrt zapošljava 20-ak djelatnika i proizvodi drvenu  ambalažu svih vrsta, kao i elemente za istu. Djelatnost obrta je proširena i na trgovinu na veliko drvom, uslugu prijevoza, iznajmljivanje poslovnih prostora, prodaju građevinskog materijala  i sanitarne  opreme.

Iako je gospodin Ivan Kolarević 2014. godine umirovljen, obrt „Koleks“ i dalje posluje pod njegovim budnim okom, te on danonoćno sudjeluje u svim poslovnim aktivnostima, a njegova inovativnost se svakodnevno ugrađuje u svim segmentima poslovanja. Svoj obrt, kako ga je zamislio od samog osnutka, uspijeva održavati sve ove godine.

Za zasluge u promicanju razvoja  obrtništva i poduzetništva gospodinu Ivanu Kolareviću dodjeljuje se Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca.

 

-Gospodinu Martinu Švaci iz Đurđevca- Martin Švaco rođen je 1955. godine u Đurđevcu, gdje je polazio osnovnu i srednju školu. Radioamaterizmom počeo se baviti u 7. razredu osnovne škole na grupi koju je vodio učitelj fizike Marijan Panić. U okviru grupe, Radioklub „Đurđevac“ pokrenuo je tečaj za radioamatere. Za polaganje radioamaterskog ispita bilo je potrebno znanje Morseove telegrafije u što je Martin Švaco uložio nekoliko mjeseci upornog vježbanja.

Godine 1969. učlanio se u Radioklub „Đurđevac“ te položio ispite za radioamaterskog operatora 4.,3. i 2. klase, a 1974. položio je ispit za radioamaterskog operatora 1. klase.

Razdoblje od 1970. – 1978. godine bilo je doba najvećih uspjeha Radiokluba „Đurđevac“ za koje je Martin Švaco dao značajan doprinos. Radioklub osvojio je najveće radioamatersko priznanje za održavanje dalekih veza – plaketu 5BDXCC redni broj 673. Danas u svijetu postoji preko 3 milijuna radioamatera, a ovo priznanje do 2019. godine osvojilo je manje od 10 000 radioamatera. Kroz cijelo vrijeme bavljenja radioamaterizmom, Martin Švaco u Radioklubu „Đurđevac“ organizirao je i aktivno sudjelovao u akcijama kao što su održavanje radioveza iz Đurđevačkih peskov i Crnih jarkov, u svrhu promocije i očuvanja zaštićenih prirodnih vrijednosti, obilježavanje i promociju Legende o Picoku, organiziranju državnog natjecanja u radiogoniometriji 2009. godine kada je Klub organizirao „Lov na Picoka“ koji je okupio 80-ak sudionika iz cijele Hrvatske te održavanje radio veza iz Starog grada i dvorca Barnagor.

Martin Švaco 2017. godine izabran je za predsjednika Radiokluba „Đurđevac“. Krajem siječnja ove godine u Osnovnoj školi Grgura Karlovčana Đurđevac, Martin Švaco održao je prezentaciju o radioamaterizmu sa željom održavanja radioamaterskog tečaja u Osnovnoj školi, u cilju poticanja mladih na bavljenje radioamaterizmom.

Povodom 50 godina bavljenja radioamaterizmom, gospodinu Martinu Švaci dodjeljuje se Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca.

 

-Gospodinu Đuri Jančiju iz Đurđevca- Đuro Janči rođen je 1955. godine u Đurđevcu. On je ilustrator, karikaturist, fotoamater, dokumentarist zavičajne povijesne baštine, pjesnik kajkavskog narječja, umjetnik koji se dokazao svojim radom na polju grafičkog dizajna, izrade naslovnica knjiga, plakata, kalendara, čestitki. Osnivač je, nakladnik ili sunakladnik te incijator i utemeljitelj brojnih zavičajnih projekata.

Dizajnirao je logo znakova za tvrtke i obrtničke radnje, pozivnice, diplome, zahvalnice i zlatna odličja. Napisao je brojne pjesme na kajkavskom narječju s kojima je sudjelovao na natječajima, pjesničkim večerima i susretima hrvatskog duhovnog književnog stvaralaštva. Njegov rad i djelovanje bogato je različitim aktivnostima, posebno u očuvanju povijesti i kulturne baštine Đurđevca. Osim u Đurđevcu, Đuro Janči sudjeluje na mnogim manifestacijama diljem Hrvatske čime doprinosi širenju ugleda Grada Đurđevca.

Povodom 45. godina aktivnog rada, gospodinu Đuri Jančiju dodjeljuje se Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca.

 

Gradsko vijeće Grada Đurđevca je na 18. sjednici Gradskog vijeća donijelo Odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Đurđevca, a Javna priznanja će se dobitnicima uručiti na tradicionalnoj svečanoj sjednici u povodu Dana Grada Đurđevca.