Poznati đurđevački slikar Petar Topljak Petrina dobitnik nagrade za životno djelo


Subota, 16. ožujka 2019.

Vijećnici su na 18. sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca izglasali Petra Topljaka za dobitnika javnog priznanja Nagrada za životno djelo.

Đurđevački slikar Petar Topljak Petrina, doajen je đurđevačkog naivnog slikarstva, član Hrvatskog društva naivnih umjetnika, učenik Krste Hegedušića, Ivana Tomerlina i Ivana Lackovića Croate, izvorni nasljednik hlebinskog tradicionalizma, najautentičniji likovni etno-kroničar i čuvar zavičajnog blaga te najbolji crtač naive nakon Ivana Lackovića Croate, ove godine obilježava 71 godinu života i više od pola stoljeća umjetničkog slikarskog rada.

Jedini je slikar naive rođeni Đurđevčanin, koji nije unatoč više od 50 godišnjem umjetničkom likovnom radu, nakon 200 skupnih i 40 samostalnih izložbi u zemlji i svijetu, a posebice nakon što je jedan od Hrvata čije se slike nalaze u Galeriji Svjetske naivne umjetnosti u New Yorku i Izraelu, nikad napustio svoj Đurđevac i bavljenje poljoprivredom i zemljom.

Gospodin Topljak rođen je u Đurđevcu 1948. godine u vrlo siromašnoj obitelji što je uvelike imalo utjecaja na njegov daljnji život. Njegov slikarski talent vrlo brzo je prepoznao đurđevački učitelj Ante Peroković, a potom i domaći slikar Ivan Tomerlin i već poznati slikari Krsto Hegedušić i Ivan Lacković. Kad naivno slikarstvo doživljava svoju ekspanziju, u 70-tim godinama prošlog stoljeća i gospodin Topljak najintenzivnije radi, izlaže, putuje i slika. O njemu pišu tada brojne tiskovine bivše države, najpoznatiji  novinari i likovni kritičari, a brojne izložbe, likovne kolonije i mape, tada obilježavaju njegov rad.

Kad se podvuče crta pod pola stoljeća slikanja i izlaganja, gospodin Topljak ima se čime pohvaliti. U tom dugom vremenskom razdoblju prisutnosti na likovnoj sceni, gospodin Topljak organizirao je 30 značajnih i velikih samostalnih izložbi u zemlji i svijetu te sudjelovao na  gotovo trostruko više skupnih.

Petar Topljak Petrina zastupljen je u „Svjetskoj enciklopediji slikarstva“, ediciji „Naivci o sebi“, u „Hrvatskoj likovnoj enciklopediji“ te u Enciklopediji  Galerije Trebnje u Sloveniji.

Likovni kritičari i likovna publika već početkom 70-tih godina prošlog stoljeća vrlo visoko vrednuju njegovo slikarstvo. Među primljenim nagradama treba spomenuti Premiju internationale, nagradu iz Verone u Italiji te Zlatnu plaketu Galerije Trebnje iz Slovenije. Koprivničko-križevačka županija dodjeljuje mu 1999. godine Povelju, a Grad Đurđevac 2000. godine Zlatnu plaketu „Sveti Juraj“.

Svakim potezom  gospodin Topljak potvrđuje da su život i običaji Podravine, Đurđevca i njegove obitelji, jedini vrijedni slikarskog zanimanja i čuvanja. Oni su bili najizravniji slikarski motiv od prvog dana njegova slikanja.

Za ostvarene rezultate i dugogodišnji rad na području likovne umjetnosti, gospodinu Petru Topljaku Petrini dodjeljuje se  Javno priznanje Nagrada za životno djelo.