Ovogodišnji dobitnici Zlatne plakete Sveti Juraj: udomiteljica Bocak, Udruga Peski- Art i t.d. Bauwerk Boen


Utorak, 31. ožujka 2020.

Na temelju prijedloga Odbora za dodjelu javnih priznanja nakon razmatranja svih pristiglih prijedloga, a uvažavajući razloge predlaganja kandidata, Gradsko vijeće Grada Đurđevca izglasalo je i dobitnike Zlatne plakete Sveti Juraj.

Javno priznanje Zlatna plaketa "Sveti Juraj" dodjeljuje se:

- Gospođi Nedeljki Bocak iz Đurđevca za nesebičan angažman u udomljavanju djece u svojoj obitelji, neprestano zagovaranje prava udomitelja i udomljene djece te konstantno promoviranje udomiteljstva.

Gospođa Nedeljka Bocak bavi se udomiteljstvom već 24 godine. U tom dugom razdoblju skrbila je o 19-tero djece, od kojih je 16-tero s poteškoćama u razvoju, a trenutno skrbi za dvije djevojčice romske populacije koje su polaznice osnovne škole. Sva djeca završila su obrazovanje prema svojim sposobnostima.

Prema udomljenoj djeci Nedeljka i njezin suprug Vladimir izrazito su podržavajući, vrlo brižni i topli, pristupaju individualno svakom djetetu i pružaju smještenim korisnicima primjerenu i odgovarajuću skrb u svim područjima, uvijek stavljajući interese djece na prvo mjesto.

Gospođa Nedeljka Bocak uvijek je spremna na suradnju sa stručnim djelatnicima Centra za socijalnu skrb, a kao udomiteljica pokazala je visoku razinu odgojnih kompetencija te organizacijskih sposobnosti. Nedeljka Bocak završila je brojne edukacije u organizaciji UNICEF-a, Foruma za kvalitetno udomiteljstvo i Ministarstva za demografiju, mlade i socijalnu politiku. Sudjelovala je u javnom promicanju udomiteljstva u radio emisijama  i kroz rad u Udruzi udomitelja Osmijeh.

- Udruzi „Peski-Art Đurđevac“ za dosadašnje  aktivnosti, ostvarene rezultate i organiziranje niza kulturnih projekata, čime je postala nezaobilazni čimbenik kulturnog života Grada Đurđevca, Udruzi „Peski-Art Đurđevac“.

Udruga „Peski-Art Đurđevac“ osnovan je na inicijativu nekolicine kulturnih amatera, entuzijasta, umjetnika vođenih idejom i željom očuvanja vrijednosti i tekovina Domovinskog rata i doprinosa svojeg sugrađanina, heroja Domovinskog rata, generala Mladena Markača hrvatskoj slobodi i širenju istine o karakteru i legitimitetu Domovinskog rata i oslobodilačkih vojno-redarstvenih operacija te organiziranja likovne radionice „Peski-Art Đurđevac“ upravo u čast generala Mladena Markača, počasnog građanina Grada Đurđevca, a kako bi doprinosili kulturnom identitetu Grada Đurđevca, Podravine i svojih sugrađana.

Osnivačka skupština održana je 22. kolovoza 2014. godine te je Udruga prošle godine obilježila pet godina uspješnog rada. Udruga okuplja sve relevantne likovne umjetnike Grada Đurđevca i đurđevačke Podravine, a trenutno broji 44 člana.

Udruga sudjeluje na manifestacijama i izložbama diljem Hrvatske i inozemstva, a naročite rezultate  postigla je 2018. godine kada je na 34. likovnim susretima Hrvatskog sabora kulture u Slavonskom Brodu proglašena najuspješnijom udrugom u Hrvatskoj. Slijedom ovog uspjeha, Udruga je sudjelovala na manifestaciji „Razglednica 8“ koju Hrvatski sabor kulture priređuje u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ na kojoj se predstavljaju najuspješnije udruge prethodne godine.

Udruga je organizirala niz značajnih izložbi u Zagrebu, Svetom Ivanu Žabno, Koprivnici i veliku izložbu povodom Dana Grada Đurđevca 2019. godine. Udruga sudjeluje na manifestacijama i priredbama koje organizira Grad Đurđevac i Turistička zajednica Grada Đurđevca te osmišljava i provodi vlastite projekte i manifestacije poput Likovne radionice sa svečanom izložbom „Podravina svojemu generalu“, izložba pisanica „Uskrsu ususret“, izložbe božićnih jaslica „Božiću ususret“ te manifestacije „Peščani svojemu Gradu“. Udruga je sudjelovala na niz izložbi, likovnih kolonija i radionica, najčešće humanitarnog karaktera širom Hrvatske i inozemstva.

- Trgovačkom društvu Bauwerk Boen d.o.o. Đurđevac obzirom na ostvarene izvanredne rezultate u proizvodnji, povećanje broja zaposlenih, a time i omogućavanja rješavanja egzistencijalnih pitanja i podizanja životnog standarda svojih zaposlenika, trgovačkom društvu Bauwerk Boen d.o.o.

 Osnovan 1944. godine, Bauwerk Parkett AG vodeći je švicarski proizvođač  parketa i vodeći europski dobavljač dvoslojnog parketa. Korijeni tvrtke sežu daleko u 17. stoljeće kada su dvije pilane u blizini norveškog grada Kristiansanda postavile temelje za današnje vodeće dobavljače troslojnog parketa. Spajanjem dviju tvrtki u lipnju 2013. novi Bauwerk Boen AG postaje jedan od vodećih proizvođača vrhunskih parketa u svijetu.

Godine 2016. Bauwerk Boen preuzeo je tvornicu u Đurđevcu i osnovao tvrtku Bauwerk Boen d.o.o. Đurđevac i od tada pokrenuo proizvodnju premium parketa od prirodnog drva u srcu Podravine.  Kao dio Bauwerk Boen Grupe, čiji brendirani proizvodi su poznati diljem svijeta, Bauwerk Boen d.o.o. Đurđevac uspio je u kratkom periodu od temelja obnoviti postrojenje, modernizirati tehnologiju, obučiti radnike te postići najvišu razinu u proizvodnji premium parketa.  Dosadašnje ulaganje iznosilo je preko 150 milijuna kuna.

Gotovo svi njihovi proizvodi - više od 96%, izvoze se na najzahtjevnija europska i svjetska tržišta. Priznanje za ostvarene rezultate Bauwerk Boen Đurđevac dobio je već 2018. kada je tvrtka nagrađena kao najbolji investitor koji najviše doprinosi izvozu Hrvatske. Vlada Republike Hrvatske dodijelila im je službeni status kvalificiranog investitora – korisnika državnih poticaja povodom izravnih ulaganja.

U kratkom vremenu u kojem posluju na području Grada Đurđevca uspjeli su ostvariti rast prihoda više od 13 puta, ostvariti godišnji prihod po zaposlenom više od milijun kuna te u više navrata povećavati plaće zaposlenicima.

Kako je svečana sjednica povodom Dana Grada zbog trenutne situacije s koronavirusom odgođena nagrade dobitnicima biti će uručene na sjednici koja će se naknadno organizirati.