Predstavljeni sponzori i bogat program jedne od najvećih turističkih manifestacija


Utorak, 22. lipnja 2021.

Picokijada, jedna od najvećih turističkih manifestacija kontinentalne Hrvatske s ciljem očuvanja nematerijalne kulturne baštine, ove će se godine održati po 53. puta od 25. lipnja do 27. lipnja u Đurđevcu.

Službeno je to potvrđeno u petak na konferenciji za novinare, na kojoj su osim predstavnika grada sudjelovali i predstavnici sponzora Erste banke, Ine d.d. i Hrvatskih šuma.

Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca zahvalio se svima koji sudjeluju u organizaciji i provedbi manifestacije.

– I ove godine smo imali neizvjesnu situaciju, ali smo unatoč tome u vrlo kratkom roku uspjeli organizirati ovu veliku manifestaciju. Picokijada je i ove godine samoodrživa te će se održati uz pomoć sponzora i raznih projekata koji pokrivaju određene dijelove Picokijade. I dalje ćemo se držati svih epidemioloških mjera te će se sve priredbe unutar manifestacije održati do ponoći. Ovim putem želim pohvaliti sve one koji sudjeluju u organizaciji Picokijade te zahvaliti svim sponzorima, udrugama i pojedincima koji daju sve od sebe kako bi se ona održala i ove godine - rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Najavivši bogat program Picokijade, prisutnima se obratio Mario Fuček, direktor Turističke zajednice grada Đurđevca istaknuvši kako je scenski spektakl Legenda o Picokima centrali dio naše najpoznatije manifestacije.

Redatelj ovogodišnjeg scenskog prikaza Legende o Picokima, Krešo Dolenčić istaknuo je kako mu je čast režirati ovu jedinstvenu predstavu koje nema nigdje u Hrvatskoj kao takve.

Prisutnima su se obratile i predstavnice sponzora ovogodišnje Picokijade i to u ime Erste banke Gordana Šimunic Milaković, u ime Ine d.d. Lidija Kupsjak te u ime Hrvatskih šuma, Marina Juratović koje su sve redom istaknule kako je Picokijada važno kulturno dobro našeg kraja te da im je drago što mogu biti dio ove priče.

Dodajmo kako tradicije đurđevačke Podravine, njezini žitelji već pola stoljeća prenose svake godine na samoj manifestaciji koju posjeti više od 40 000 posjetitelja.

Dobar glas daleko se čuje pa je Picokijada, u kojoj sudjeluje više od 2 000 sudionika, poznata i izvan granica Lijepe naše. Za vrijeme manifestacije i ove će godine oživjeti stari zanati, kovačnice, vojni tabori, tradicijski način življenja, sportske priredbe, kazališne predstave i brojna druga događanja.

Posjetitelji će imati priliku uživati u tradiciji, kulturi, običajima i oživljenoj povijesti, degustirati tradicionalna jela i doživjeti podravsku gostoljubivost.

Zbog nacionalnog značaja, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, stavilo je centralnu priredbu, scenski prikaz Legende o Picokima pod zaštitu i 2007. godine dodijelilo joj trajni status nematerijalnoga kulturnog dobra. Godinu kasnije, Legenda o Picokima postala je i nacionalni pobjednik u istoj kategoriji te dobila prestižnu titulu EDEN-a (European Destinations of Excellence), za očuvanje i njegovanje nematerijalne kulturne baštine. Tada se pridružila i mreži Europskih destinacija turističke izvrsnosti, a 2013. postala je i ponosni nositelj prestižne titule Simply the best.

Pokrovitelj ovogodišnje Picokijade je i predsjednik RH Zoran Milanović, Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo turizma i sporta. Cijeli program Picokijade možete pogledati OVDJE.