Prekogranična suradnja: Grad Đurđevac s 12 partnera prijavio projekt na Program Europa za građane 2014-2020


Nedjelja, 8. rujna 2019.

Grad Đurđevac sudjeluje u još jednom prekograničnom projektu, a radi se o projektu pod nazivom Zajedničke vrijednosti, zajednički izazovi, zajednička Europska budućnost koji je prijavljen na Program Europa za građane 2014-2020.

Partneri na projektu uz Grad Đurđevac su: Rumunjska (Comuna Joseni, prijavitelji projekta), Mađarska (grad Hajdúböszörmény), Mađarska (grad Fadd), Slovačka (mjesto Veľký Biel), Srbija (Kulturno društvo Sekeli-Mađara Áron Tamási, Vojlovica, Pančevo), Mađarska (Szany), Hrvatska (općina Breznički Hum), Poljska (grad Krasnik), Slovačka (mjesto Mad), Njemačka (grad Wörth an der Donau), Italija (općina Miglianico) i Španjolska (regija Cinco Villas).

Cilj projekta je potaknuti zemlje sudionice da razmisle o mjerama koje je potrebno poduzeti kako bi se stvorila stabilna i sigurna budućnost za gradove/općine/naselja s obzirom na smjer u kojem Europa ide. U projektu sudjeluje 13 partnera iz 9 različitih zemalja, što znači da ćemo mnogo za naučiti jedni od drugih, razmijeniti iskustva i dobre ideje.

Glavni projektni događaj održat će se u općini Joseni, a podrazumijeva konferenciju, prezentacije, rasprave (okrugli stolovi), studijske posjete i kulturne programe. Zahvaljujući ovom projektu partneri će se moći međusobno bolje upoznati, upoznati različite kulture te zahvaljujući kulturnim događajima doživjeti europsku raznolikost i multikulturalnost.

Aktivnosti će se fokusirati na problem euroskepticizama te naglašavati važnost solidarnosti u vrijeme krize, raspravit će se trenutno pitanje pojačane imigracije te slaviti zajedničku budućnost Europe. Nadalje, projekt ima za cilj podići svijest o europskom sjećanju, zajedničkoj povijesti i promicanju međusobnog razumijevanja unutar EU. Na kraju će biti izrađena brošura i DVD koji će sadržavati opis problema kojima se projekt bavio, rješenja koja su identificirali.