Prigradska naselja u fokusu: izgradit će se sustavi odvodnje na području Svete Ane, Mičetinca, Sirove i Suhe Katalene vrijednosti 18,4 mil. kn


Srijeda, 18. rujna 2019.

Na 23. sjednici Gradskog vijeća vijećnici su jednoglasno donijeli odluku o osiguravanju sredstva u proračunu za još jedan hvalevrijedan projekt, a radi se o projektu izgradnje sustava odvodnje na području prigradskih naselja Sveta Ana, Mičetinac, Sirova Katalena i Suha Katalena.

-Kroz EU projekt Aglomeracije, riješiti će se pitanje odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u prigradskim naseljima Čepelovac i Budrovac. Kako prigradska naselja Sveta Ana, Mičetinac, Sirova i Suha Katalena nisu ušla u projekt Aglomeracije zbog neisplativosti spajanja na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Đurđevcu, nisu postale dio ovog EU projekta. S obzirom na povoljnu konfigurciju terena u tim mjestima, njenu napučenost odnosno grupiranost, te činjenicom da u svakom mjestu postoji mjesto ispusta pročišćene vode, planira se izgradnja manjih sustava odvodnje i pročistača otpadnih voda za svako mjesto- takozvanih biorotora- rekao je direktor Komunalija Tomislav Kolarić.

Ukupna vrijednost izgradnje i stručnog nadzora nad izgradnjom sustava odvodnje i uređaja za pročišćavanja u ta četiri prigradska naselja iznosi oko 18,4 mil. kuna od čega Hrvatske vode financiraju 80% odnosno 14,7 mil. kuna, dok će Grad osigurati 20% odnosno 3,7 mil. kuna.

-Ovo je zbilja još jedan hvalevrijedan projekt koji će Grad Đurđevac realizirati u suradnji s Hrvatskim vodama i našim Komunalijama, te je to zapravo potvrda koliko Grad brine o svojim prigradskim naseljima. Za izgradnju biorotora u Suhoj Kataleni planira se iznos od 6,5 mil. kuna, u Sirovoj Kataleni 5,2 mil. kuna, u Mičetincu 4,1 mil. kuna dok je za Svetu Anu predviđeno 2,2 mil. kuna, a za usporedbu možemo reći da po pojedinom prigradskom naselju, ako se gleda godišnja uplata komunalne naknade trebalo bi od 13 do 100 godina da otplate investiciju. Želimo u ruralnim dijelovima osigurati jednaki standard vodoopskrbe i odvodnje, a ovim projektom se još jednom prigradska naselja stavljaju u naš fokus- rekao je saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.