Obilježen uspješan završetak projekta i otvorenje Posjetiteljskog centra


Subota, 31. srpnja 2021.

Jučer je u dvorištu novouređenog Posjetiteljskog centra Đurđevačkih pijesaka održana svečana završna konferencija kojom je kraju privedena provedba projekta Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka, najvećeg projekta razvoja turističke infrastrukture na našem području. Ovaj događaj ujedno je obilježio i otvorenje multimedijskog Posjetiteljskog centra za javnost, a u svečanost nas je uveo vedovnjak Vid Balog. Prisutnima su se obratili voditelj projekta Martin Mahović i gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči.

Voditelj projekta Martin Mahović uvodno je zahvalio svima koji su pomogli oko realizacije projekta. – Đurđevačka baština zaslužila je ovakav projekt, koji je financiran sredstvima Europske unije i sastoji se od tri segmenta - Đurđevačkih pijesaka, rekonstrukcije Posjetiteljskog centra te izgradnje zgrade Škole u prirodi Borik. Rezultati su da je zgrada Prekršajnog suda danas moderni Posjetiteljski centar koji na poseban način prezentira našu prirodnu baštinu. Sjećamo se i napuštene industrijske zgrade gdje je sada Škola u prirodi i tamo  će djeca obavljati terensku nastavu. Geografsko-botanički rezervat dobiva novo ruho, uređujemo nove plohe i otvaramo područje za pješčarske biljke i sve one druge biljne i životinjske vrste koje žive na pijescima - rekao je Martin Mahović.

Gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči istaknuo je kako se provedbom europskih projekata i povlačenjem europskih sredstava povećava vidljivost ne samo grada Đurđevca već i cijele Podravine. – Projektom je prezentiran jedinstveni fenomen geografsko-botaničkog rezervata Đurđevački pijesci. Europskim sredstvima uspjeli smo podići standard prezentacije fenomena kojeg ovdje imamo, a dodali smo i likove iz bajke koji se isprepliću kroz pozornicu i Posjetiteljski centar. Ovo je samo još jedan dodatak već bogatim sadržajima u našem gradu – rekao je gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči i zahvalio svima koji su sudjelovali u projektu.

Samoj svečanost prethodila je demonstracija budućih aktivnosti škole u prirodi koje su prikazali mališani iz Dječjeg vrtića Maslačak, prikaz starih zanata i vještina u organizaciji članova povijesne Udruge Sveti Juraj te razgledavanje prostorija novoizgrađene Škole u prirodi Borik. Hostel kao dio projekta prirodne baštine, a zajedno s programom škole u prirodi, privući će brojne školarce i vrtićarce da dolaze na terensku nastavu i uče o vrijednostima Đurđevačkih pijesaka dok će se djeca za vrijeme boravka ovdje moći okušati i u brojnim radionicama.

Nakon službenog dijela, velikim vatrometom posjetiteljima je dan znak da mogu razgledati novouređene multimedijske prostore. Posjetiteljski centar opremljen je najnovijom tehnologijom unutar kojega je postavljen multimedijski, interaktivni i visokotehnološki koncept, a kojemu je cilj posjetiteljima prenijeti iskustvo na način da steknu znanja o zanimljivom fenomenu Đurđevačkih pijesaka. Sve je to samo mali dio onoga što se nalazi u centru vrijednom 22 milijuna kuna, a za koji je više od 17 milijuna osigurano europskim sredstvima.

Posjetiteljski centar ovaj će vikend otvara svoja vrata te svi zainteresirani, u sklopu Dana otvorenih vrata, tijekom subote i nedjelje mogu besplatno posjetiti novootvoreni multimedijski centar. Dani otvorenih vrata održavat će se od 10 do 20 sati.

Planirano ljetno radno vrijeme Posjetiteljskog centra bit će od ponedjeljka do petka od 10 do 13 sati.

Osnovne informacije o projektu:

Naziv projekta: Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka, KK.06.1.2.02.0048

Naziv korisnika: Grad Đurđevac

Partneri: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području KCKKŽ, LAG Podravina, TZ Grada Đurđevca

Ukupna vrijednost projekta: 17.319.657,97 kuna

EU sufinanciranje projekta: 13.678.947,16 kuna

Razdoblje provedbe projekta: 1.9.2015. - 1.8.2021.

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Grada Đurđevca.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“