Puštanjem balona i prigodnim programom obilježen uspješan završetak projekta Kuća podrške te 25. godišnjica rada Udruge Mali princ


Utorak, 16. svibnja 2023.

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji Mali princ u suradnji s Gradom Đurđevcom i Hrvatskim zavodom za socijalni rad uspješno je provela projekt Kuće podrške Mali princ.

Aktivnosti na provedbi projekta su završene te je ova uspješna projektna priča danas zaokružena završnom konferencijom. Ovom je prilikom svečano obilježen i Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama te 25. godišnjica rada Udruge Mali princ.

Konferenciji su uz brojne goste, članove i roditelje članova udruge prisustvovali i pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Nikolina Tkalčec, ravnateljica Uprave za programe i projekte Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Nada Zrinušić, voditeljica službe u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Vedrana Vujatović, privremena ravnateljica Zavoda za socijalni rad Tatjana Štritof, zamjenik župana Ratimir Ljubić, voditelj projekta iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Marko Šimović, v.d. voditelja područnog ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad Đurđevac Danijel Rupić, predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković te gradonačelnik Hrvoje Janči.

Predsjednica Udruge Mali Princ Kristinka Štefan uvodno je predstavila projektne aktivnosti te je izrazila zadovoljstvo otvorenjem Kuće podrške, vrijedne oko 1,8 milijuna eura, u čijem će prostoru osobama s teškoćama u razvoju i članovima Udruge pružati razne socijalne usluge, poludnevni boravak i stanovanje. Ujedno se zahvalila svima na podršci u unaprjeđenju socijalnih usluga, dodavši kako planiraju uključiti nove korisnike, kao i nastaviti raditi na senzibilizaciji javnosti za potrebe osoba s teškoćama u razvoju, koje žele ravnopravno integrirati u zajednicu.

– Ova Kuća podrške je naš najveći i najznačajniji projekt, plus slavimo 25 godina postojanja udruge. Misao vodilja nas roditelja djece s teškoćama je osigurati sretan život naše djece. Svima nama je lakše ako oko nas ima ljudi s istim strepnjama i izazovima – rekla je Kristinka Štefan, predsjednica Udruge.

Gradnju i opremanje objekta je na sebe preuzeo Grad Đurđevac kojem je Kristinka Štefan neizmjerno zahvalna za svu pomoć. Predsjednica je zahvalila Gradu, Ministarstvu rada, Agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije te Zavodu za socijalni rad na suradnji i uspješno završenom projektu uz riječi – sve što je bilo zacrtano se i ostvarilo.

– Mislim da su danas najsretniji oni kojima je ovo i najkorisnije, a to su korisnici i njihovi roditelji. Zahvaljujem svima koji su nam pomogli na prijavi i provedbi ovog projekta kao i svih drugih projekata koje realiziramo. Zahvaljujem i projektnom timu Grada, koji nerijetko radi vikendima i neradnim danima, kako bismo na vrijeme pripremili projekte – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči te čestitao 25. godišnjicu rada Udruge i Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama.

– Dvije riječi su obilježile i ovaj projekt i nas, a to su riječ kuća i podrška. Znali smo da možemo očekivati pomoć i podršku onih koji promišljaju i koji su daleko jači financijski i zbog toga smo s vjerom i ne znajući što očekivati, krenuli u ovaj projekt – rekao je predsjednik Gradskog vijeća grada Đurđevca Željko Lacković te zahvalio svima koji su projekt i podržali.

Ispred Koprivničko-križevačke županije prisutnima se obratio i zamjenik župana Ratimir Ljubić, a pohvale radu Udruge uputile su i pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Nikolina Tkalčec  te ravnateljica Uprave za programe i projekte Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Nada Zrinušić koja je istaknula sinergiju Udruge, Grada, bivšeg CZSS i drugih ustanova kao ključ uspjeha projekta.

Učenici Odjela za djecu s teškoćama u razvoju Đurđevac i članovi Udruge Mali princ za ovu svečanost priredili su prigodan program bogat pjesmama i recitacijama, a okupljeni gosti i roditelji podržali su ih velikim aplauzom. U znak proslave svojega dana i 25. obljetnice udruge svi zajedno u zrak su pustili bijele balone uz poruku svi smo mi jednaki.

Projektom Kuća podrške Mali princ izgrađen je i u potpunosti opremljen objekt površine 565 m2, u kojem je organiziran dnevni boravak namijenjen članovima i korisnicima udruge te stambena zajednica za 8 osoba. Projektom je uređen i prostor za slobodno vrijeme u dvorišnom objektu te okoliš s vodenim igralištem, a kako bi se što veći broj korisnika uključio u aktivnosti Udruge nabavljeno je vozilo za prijevoz korisnika.

Projekt je u cijelosti financiran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u vrijednosti 14.197.233,46 kuna.

Osnovne informacije o projektu:

Naziv projekta: Kuća podrške „Mali princ“, KK.08.1.3.04.0021

Naziv korisnika: Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Mali princ“

Partneri:

Grad Đurđevac

Centar za socijalnu skrb Đurđevac

Ukupna vrijednost projekta: 14.197.233,46 kuna

EU sufinanciranje projekta: 14.197.233,46 kuna

Razdoblje provedbe projekta: 26.4.2016.-26.5.2023.

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Mali princ“.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“