Razvoj poduzetništva: opremanje zone, poduzetnički inkubator i čak 27 mjera za poticanje poduzetništva u Đurđevcu


Četvrtak, 24. siječnja 2019.

Na 17. sjednici Gradskog vijeća osim potpora u turizmu i poljoprivredi, vijećnici su jednoglasno izglasali i program poticanja poduzetništva na području Grada Đurđevca.

Program sadrži čak 27 modula odnosno mjera o kojima poduzetnici mogu saznati više u Gradskoj upravi.

-Najviše korištena mjera u prošloj godini je bila sufinanciranje nabave opreme, alata i strojeva u visini 50%. Poduzetnici mogu za proizvodne djelatnosti ostvariti potporu u iznosu najviše do 35.000,00 kuna dok je za ostale djelatnosti moguće ostvariti najviše do 10.000,00 kuna. Zanimljiva je i mjera socijalnog poduzetništva koju imamo za obiteljske domove gdje se financira uređenje i opremanje smještajnih kapaciteta u iznosu od 50% ukupnih ulaganja, odnosno za novoosnovane obiteljske domove iznos od 5.000,00 kuna po predviđenom broju kreveta za smještaj štićenika, maksimalno do 50.000,00 kuna. Postojeći obiteljski domovi za unapređenje smještaja mogu koristiti subvenciju za poboljšanje uvjeta postojećih kapaciteta do iznosa od 1.000,00 kuna po broju kreveta za smještaj štićenika- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Neke od zanimljivijih mjera su i poticanje poduzetnika za gradnju višestambenih objekata za potrebe zaposlenika, sufinanciranje razvoja komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga, poticanje udruživanja gospodarskih subjekata, subvencioniranje kamatne stope i naknade za obradu poduzetničkih kredita sufinanciranje uređenja i opremanja ugostiteljskih objekata u cilju jačanja vizualnog identiteta Grada Đurđevaca te sufinanciranje osnivanja učeničkih zadruga.

Grad Đurđevac nudi i povoljne uvjete poduzetnicima za ulaganje u poslovne zone te savjetodavnu pomoć kod pisanja projekata za sve one koji ih pišu sami. Također je predviđeno i sufinanciranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova EU odnosno trošak konzultanta. Vijeće je već prethodno donijelo i odluku o povoljnijim cijenama za smještaj u Poduzetničkom inkubatoru za čak pet godina smještaja.

-Osim inkubatora koji je važan za razvoj poduzetništva u našem gradu moram spomenuti još jednu važnu vijest za poduzetništvo, a to je da nam je prošao i projekt Razvoj infrastrukture Poduzetničke zone A sjever. Projekt uključuje izgradnju Sabirne prometnice u zoni A sjever, te četvrtu fazu izgradnje Istočne obilaznice. Ukupna vrijednost projekta iznosi 10,8 mil. kuna od čega će ministarstvo projekt sufinancirati s 8,9 mil. kuna dok ćemo vlastiti udio prijaviti na dodatno sufinanciranje čime bi Grad dobio oko 10. mil. bespovratnih sredstava. Ovim projektom u cijelosti će se izgraditi infrastruktura i opremit naša zona od 23 hektara te će biti spremna za dolazak novih investitora u naš grad- najavio je gradonačelnik.

-Đurđevac nastavlja s projektima i povlačenjem EU sredstava. I dalje se radi na pripremi nove projektne dokumentacije za nadolazeća razdoblja financiranja iz EU fondova kako bi se zadržao ovakav dinamičan nivo investicija i razvoja grada u budućnosti. Investicijski tsunami u Đurđevcu se nastavlja- zaključio je saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

Popis mjera s uvjetima možete pronaći u nastavku teksta:

Foto: Robert Rodman