Reagiranje predsjednika Gradskog vijeća Grada Đurđevca


Ponedjeljak, 18. ožujka 2019.

Poštovani gospodine Marko Fucak,

obraćam Vam se kao članu Gradskog vijeća Grada Đurđevca i predsjedniku SDP-a Đurđevac, a povodom Vašeg medijskog istupa vezano na izbor dobitnika javnih priznanja Grada Đurđevca.

Osim što ste zanemarili obvezu iz članka 11. Odluke o dodijeli javnih priznanja da se postupak Izbora provodi bez uvida javnosti s ciljem zaštite ugleda kandidata i neovisnosti tijela koja sudjeluju u odlučivanju o javnim priznanjima na koju Vam je ukazano prilikom dostave materijala, pa ste medijima dostavili materijale koji su Vam kao gradskom vijećniku dostavljeni, očigledno imate i nadalje potrebu kroz medije raspravljati o Odluci o izboru počasnog građanina Grada Đurđevca, a istodobno nemate potrebe osvrnuti se ili pohvaliti dobitnike ostalih gradskih priznanja.

Ne znam da li ste svjesni nekulturnosti vašeg postupka kojim narušavate dignitet Gradskog vijeća Grada Đurđevca i Odbora za dodjelu javnih priznanja Grada Đurđevca. Ukoliko ste bili spriječeni u dolasku na sjednicu Gradskog vijeća mogli ste slobodno prisustvovati sjednici Odbora za dodjelu javnih priznanja i uključiti se u raspravu, ali ovako kao član Gradskog vijeća raspravljati izvan merituma stvari u medijima predstavlja bezobraznu drskost koju si bez imalo digniteta i integriteta uzimate za pravo. Zaboravljate da to pravo mogu imati građani i novinari, ali Vi kao Gradski vijećnik ovakvim istupom pokazujete da ne zaslužujete ni ova dva mandata koja trenutno imate u vijeću.

Osobno poštujem pravo svakog građanina i pojedinca na njegov stav da se slaže ili da nema isto mišljenje o odlukama koje donosi Gradsko vijeće, ali ne mogu prihvatiti istup člana Gradskog vijeća koji narušava dignitet i zaštitu ugleda kandidata i neovisnosti tijela koja sudjeluju u odlučivanju o javnim priznanjima, te sam stoga primoran na ovaj način javno istupiti.

Očito ste pobrkali ulogu Gradskog vijeća i osnovne postulate na kojima se zasnivaju odluke o dodjeli javnih priznanja. Gradsko vijeće ne donosi presude niti sudi, nego procjenjuje doprinos pojedinaca, udruga i poduzetnika razvoju grada i standardu građana.

Grad Đurđevac je 1996. godine počasnim građaninom imenovao generala Mladena Markača, a 2016. godine legendarnog zapovjednika obrane Vukovara Mileta Dedakovića Jastreba, uvažavajući njihov doprinos za naš grad i ne ulazeći u pravosudne situacije u kojima su se tada nalazili. Nakon Grada Đurđevca takvu počast im je odalo niz općina, gradova i županija. Upravo zato imenovanje gospodina Milana Bandića, gradonačelnika glavnoga grada RH, Zagreba počasnim građaninom Grada Đurđevca predstavlja dosljednost Gradskog vijeća u donošenju odluka o javnim priznanjima koje su isključivo temeljne na dobrim odnosima i suradnji na korist naših sugrađana.

S poštovanjem,

Željko Lacković, dipl.iur.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca