Šah kao izborni predmet u Osnovnoj školi Grgura Karlovčana Đurđevac


Ponedjeljak, 7. svibnja 2018.

Nedavni uspjesi Šahovskog kluba Picok iz Đurđevca dodatno su učvrstili uvjerenje Grada Đurđevca kako šah treba uvrstiti u nastavne programe škola i to kao izborni predmet što je već praksa u oko 30 država svijeta. Grad Đurđevac je spreman financirati navedeni projekt, te uz pomoć Koprivničko-križevačke županije i kroz suradnju s resornim ministarstvom raditi na tome da već iduće jeseni šah postane dijelom nastavnog programa Osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac.

Šah kod djece razvija kritičko i logičko razmišljanje, a vodi i ka samostalnosti. No, tu nema nikakvog pritiska na djecu, jer djeca odlučuju hoće li prihvatiti šah ili neki drugi izborni predmet. Mi im ostavljamo samo širu lepezu izbora, pri čemu smo stekli dojam da im je šah jedan od prioriteta. Želja nam je da već prvačići počinju samostalno razmišljati i stvarati sami sebi bolje uvjete. Šahu je najbliže programiranje, ali je šah daleko jeftiniji i dostupniji oblik - rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Potporu ovom projektu pružili su predstavnici Šahovskog kluba Picok koji su već i napravili iskorak, postavljanjem šahovskog otoka ispred utvrde Stari grad. Trener Stanko Domitrović istaknuo je kako je šah igra u kojoj se rješenje i odluka moraju pronaći i donijeti u veoma kratkom roku, te kako je faktor sreće zanemariv. Predsjednik Nikola Mihočka  pohavalio je suradnju s Gradom te je dodao kako je ponosan na rezultate koje je Šahovski klub postigao na državnoj razini.