Say hello to the world: djeca kroz kreativne aktivnosti upoznavala svoj grad


Utorak, 16. travnja 2019.

Kako bi djeca odrasla u dobre, tolerantne i kvalitetne ljude, uz roditeljski odgoj neizostavno je i ono što djeca nauče u vrtićima. Vrtić Maslačak upravo zbog toga djecu od najranije dobi uči da prihvaćaju različitosti, upoznaju nove kulture, vjere i narodnosti i nauče mnogo toga korisnog.

Upravo s namjerom da svoje polaznike pouče toleranciji i potaknu ih da nauče nešto novo o svojim vršnjacima iz drugih gradova i država, djelatnici vrtića Maslačak i ove godine su se u međunarodni projekt Say hello to the world. Cilj projekta je povezivanje vrtića i djece iz dvije države. U projektu sudjeluju vrtićka skupina Cvjetići i trenutno su na četvrtom prstu projekta, „Ja i moj grad“.

Upravo zbog toga, u dogovoru sa odgojiteljicama skupine, treća ogledna aktivnost bila je Moj grad Đurđevac. Kroz razne poticaje djeca su se prisjetila čega sve ima u njihovom gradu, ali i otkrila neke nove zanimljivosti. U igri memory, koja je u djeci pobudila natjecateljski dug, sparivali su iste pojmove, a pojmovi su bili poznate đurđevačke građevine, kao i životinje iz Hrvatske Sahare. Kroz matematičku igru, također, su vidjeli koje su sve životinje stanovnici Hrvatske Sahare, no pri tom su razvijali i finu motoriku razvlačeći gumicu od zadatka do rješenja.

Centar početnog čitanja i pisanja bio je ispunjen slikovnicama o Legendi, spajanju slogova u riječ prema zadanoj kartici, ali i Đurđevačkom kajkavaskom abecedom. Uz fotografiju nalazio se naziv, ali na kajkavskom narječju, a djeca su riječi mogla naučiti tako što su križaljku morali ispuniti kajkavskim riječima. Od raznih veličina kutija gradila se utvrda Stari Grad, a s kocenjem se igrala starinska igra gradnje „zdenca“ ili „koca“. Sastavljanje slagalica kod djece je poticalo pažnju i koncentraciju, a sastavljena slagalica predstavljala je poznate stvari iz Đurđevca. Video zapisi scenskoga prikaza “Legende” kao i ”Male legende o Picokima” kod djece se pobudili želju za dramskom improvizacijom.

Istraživačka aktivnost bila je traženje kukaca, koji su stanovnici Đurđevačkih pijesaka, u pijesku te promatranje pronađenih kukaca povećalom. Kroz likovne aktivnosti dovršavali su fotografije Crkve sv. Jurja, utvrde Stari Grad, zgrade Gradske uprave i deva, a modelirajući hladnim porculanom izradili su simbol grada Đurđevca – pijevca.

Veliko veselje izazvale su starinske igre koje su održane u dvorištu vrtića, a kroz koje su se djeca tjelesno razgibala: gađanje lukom i strijelom, potezanje užeta i skakanje u vreći.