Snimanje HRT-a u Park šumi Borik: cilj projekata je prepoznatljivost i zaštita naše prirodne baštine i Podravine kroz turizam


Četvrtak, 12. studenoga 2020.

Jučer je HRT-ova ekipa snimila dva zanimljiva priloga u Park šumi Borik koja prikazuju turističku ponudu Grada Đurđevca i bogatstvo ovog lokaliteta kroz nekoliko povezanih projekta prirodne baštine, a prilozi će biti prikazani u emisiji Panorama i Regionalni dnevnik.

Snimateljska ekipa je ovom prilikom snimila radove na izgradnji Škole u prirodi tzv. hostela, nedavno završen amfiteatar za održavanje predstava i predavanja u sklopu programa škole u prirodi te trim stazu koja prolazi kroz Park šumu Borik, a gdje će uskoro krenuti radovi na izgradnji šetnice u krošnjama s vidikovcem.

- Izgradnja hostela će privući organizirane dolaske školaraca i vrtićaraca na terensku nastavu kroz koju će upoznati vrijednosti i važnost naših Đurđevačkih pijesaka. Djeca će se za vrijeme boravka ovdje moći okušati u brojnim radionicama, poput izrade radova od pijeska, proučavanju pijeska, njegovog sastava i mnogih drugih. Radovi na izgradnji hostela bit će gotovi do kraja ove godine, a u tijeku su keramičarski radovi unutar objekta kao i samo opremanje objekta – rekao je Martin Mahović.

- Orijentirali smo se prema dolascima najmlađih, a prošle godine zabilježili smo 18.000 posjetitelja, dok je ove godine broj dolazaka smanjen s obzirom na situaciju uzrokovanu koronavirusom. Nadamo se da će se situacija iduće godine normalizirati te se za istu i pripremamo – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

-Osim hostela za školu u prirodi, Posjetiteljskog centra kao i sadržaja na samom lokalitetu geografsko-botaničkog rezervata Đurđevački pijesci,  prijavljujemo i druge projekte kao što je navedeno, od trim staze sve do popularizacije STEM-a prirodnih znanosti gdje je predviđeno da u razdoblju od dvije godine djeca iz cijele Hrvatske dolaze u Đurđevac te uče programirati i baviti se robotikom, ali isto tako i da uče o vrijednostima koje se odnose na očuvanje prirodne baštine – govori gradonačelnik Hrvoje Janči.

-Park šuma Borik je jedan od zaštićenih dijelova u našoj Podravsko-prigorskoj županiji. Želja nam je ovim projektima napraviti još jedan korak bliže osnivanju Parka prirode Podravina. Ovo područje uz rijeku Dravu predstavlja najveću prirodnu baštinu, ne samo naše županije već i cijelog kontinentalnog dijela Hrvatske. Smatramo da zavrjeđuje dobiti zaštićeni status i da bude temelj razvoja turizma na ovom području kao i dizanja svijesti o kvaliteti materijalnih, prirodnih i kulturnih uvjeta života u ovom kraju – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković.

-Koristeći europska sredstva moramo na svaki mogući način istaknuti ono na čemu smo posebni, tu mislim na Đurđevačke pijeske – jednu od raritetnih pustinja u Europi koja zajedno s rijekom Dravom, koju nazivaju i europskom Amazonom, prolazi kroz ravnu Podravinu. Mi imamo veliki problem slabe prepoznatljivosti jer ljudi koji dođu u Podravinu, ne znaju da li su u Zagorju ili Slavoniji, pri čemu misle na Slavoniju zbog naše prekrasne ravnice, a na Zagorje zbog same Bilogore. Cilj je brendirati rijeku Dravu, Bilogoru i Đurđevačke pijeske, tri prirodne vrijednosti, koje zasigurno moraju biti prve asocijacije na Podravinu nakon što provedemo ove projekte na našem području – zaključio je Lacković.

Ukupna vrijednost svih projekata koji se rade u Park šumi Borik i na Đurđevačkim pijescima iznosi 25 mil. kuna.