Topovskom kanonadom i službeno zatvorena ovogodišnja Picokijada


Ponedjeljak, 1. srpnja 2019.

Picokijada je u protekla tri dana Grad Picoka povećala nekoliko puta za broj stanovnika. U sklopu Picokijade održano je 50-ak različitih povijesnih, kulturnih, folklornih, etnografskih, gastronomskih, sportskih i glazbenih programa.

Brojni đurđevčani i njihovi gosti tokom tri dana uživali su i plesali uz hitove grupe Magazin, Vatre i Joleta. Picokijadu je službeno zatvorio gradonačelnik Hrvoje Janči, preuzevši ključeve grada od kapetana.

- Zahvaljujem se svim sudionicima 51. Picokijade, Organizacijskom odboru Picokijade, našim gostima i naravno svim djelatnicima Turističke zajednice grada Đurđevca. Kako sada slijedi koncert  Ansambla Lado, moram napomenuti kako Picokijada i Lado imaju nešto zajedničko, a to je povelja Republike Hrvatske, za izniman doprinos dugogodišnjem radu u očuvanju i suvremenom predstavljanju nematerijalne kulturno povijesne baštine koju je Picokijada dobila prošli tjedan- rekao je gradonačelnik Janči.

U čast svečanog zatvaranja Udruga sv. Juraj je priredila topovsku kanonadu branitelja grada te je tako oduševila i iznenadila sve okupljene.

I posljednji dan Picokijade bio je upotpunjen raznim kulturno zabavnim događanjima. Od cjelodnevnih događanja posjetitelji su mogli uživati u prikazu srednjovjekovnog načina življenja i srednjovjekovnih radionica, u gradskom parku se pak mogla pogledati izložba pijetlova, dok je Lovački dom Mičetinac bio rezerviran za Lovački zestanek, natjecanje lovaca u gađanju na glinene golubove.

U prijepodnevnim satima vozila se rekreativna biciklijada Biciklinom v krug, mini etapa za mlađe uzraste, rekreativna biciklijada za građanstvo. Održana je i tradicionalna povorka aranžiranih kola Podravina od leta koja ju publiku podsjetile na zaboravljene stare običaje, zanate, nošnje, radove i način života te revija pasa na ŠRC-u.