U Đurđevcu održana javna tribina: imamo zaokružen i samodostatan sustav gospodarenja otpadom


Četvrtak, 8. prosinca 2022.

Završeni su svi radovi na izgradnji i opremanju kompostane u Đurđevcu, a sklopu projekta održana je i javna tribina na temu održivog gospodarenja otpadom u Domu kulture u Đurđevcu.

Osim građana i predstavnika poduzetnika na tribini su sudjelovali i učenici Osnovne škole Đurđevac. Okupljeni su imali prilike postavljati pitanja i doznati sve što ih zanima vezano uz sustav odvajanja otpada, recikliranje, ali i o novim projektima u tijeku.

– Svrha javne tribine bila je educiranje i informiranje građana o održivom gospodarenju otpadom uključujući odgovorno postupanje s komunalnim otpadom, pravilno odvajanje otpada u kućanstvu, kompostiranje i ponovna uporaba predmeta – rekla je voditeljica odjela za gospodarenje otpadom Lana Franković iz Komunalnih usluga Đurđevac.

Novoizgrađena kompostana, ali i sortirnica imat će dugoročno brojne pozitivne učinke na kvalitetu života stanovništva kroz smanjivanje ilegalno odbačenog otpada, smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagalište te povećanja stope recikliranja otpada.

-Ovi projekti su posljednja stavka u implementaciji novog sustava gospodarenja otpadom u Gradu Đurđevcu. Grad je u suradnji sa Komunalnim uslugama proveo 10 projekta vezanih uz gospodarenje otpadom čija je ukupna vrijednost 22 mil. kuna, a za iste je osigurano sufinanciranje u iznosu od 14 mil. kn. U Đurđevcu na tom pitanju radimo godinama, sustavno i planski te nemamo problema s otpadom. Realizacijom ovih projekata imat ćemo zaokruženu i samodostatnu priču za Grad Đurđevac i napravit ćemo veliki iskorak u gospodarenju otpadom- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

 

Naziv projekta: Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Đurđevcu, KK.06.3.1.12.0014
Naziv korisnika: Grad Đurđevac
Ukupna vrijednost projekta: 5.348.805,54 kuna
EU sufinanciranje projekta: 4.480.782,19 kuna
Razdoblje provedbe projekta: 20.08.2019. – 31.10.2022

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Grada Đurđevca d.o.o.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog strukturnog i investicijskog fonda u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“