U pogon pušteno obnovljeno kolo vodenice u Svetoj Ani


Subota, 2. veljače 2019.

Najmanje đurđevačko prigradsko naselje Sveta Ana danas je bilo središte originalne turističke ponude. Povod je bila tradicionalna manifestacija Kolinje u Svetoj Ani kojoj je prethodilo puštanje u pogon obnovljene vodenice, točnije njenog kola.

Vodenica uz potok je gotovo u potpunosti obnovljena prije gotovo dvije godine zaslugom marljivog rada mještana i pomoći i podrške Grada Đurđevca i gradskih tvrtki. Kao takva, postala je u posljednjih godinu dana prepoznatljiv simbol ovog kraja i nova turistička ponuda.

– Postali smo poznati ne samo na području grada i županije nego i u cijeloj državi jer naša Udruga žena pomoću zlevanke od melja iz ove vodenice sudjelovala je na raznim manifestacijama – rekao je Veljko Miletić, predsjednik Mjesnog odbora Sveta Ana i dodao kako je ovo odličan primjer doprinosa malog mjesta cjelovitoj promociji Grada. Na njega se nadovezao gradonačenik Hrvoje Janči rekavši kako je osim otvaranja obnovljenoga kola danas priređeno i druženje uz tradicionalno kolinje čime se posebno obogaćuje turistička ponuda đurđevačkog kraja.

– Uz obnovu kola oćišćen je i kanal kako bi voda mogla što lakše i bolje doprijeti do vodenice kako bi u svakom trenutku bila spremna za demonstraciju, ali isto tako za proizvodnju brašna, za poznatu zlevanku iz Svete Ane – rekao je.

Vrijedne članice Udruge žena Svete Ane od melje iz mlina izrađuju žgance, zlevanke i kukuružnjak. Najpoznatija manifestacija u Svetoj Ani su Dani zlevenke na kojima se okupi veliki broj ljubitelja ove poznate delicije koju pripremaju Svetojanke.

Foto: prigorski.hr