Uspješno osigurano 2,3 mil. kuna za projekt Zaželi: početkom godine 25 gerontodomaćica krenut će pomagati 250 starijih sugrađana


Srijeda, 9. prosinca 2020.

Udruga Mali princ u suradnji s Gradom Đurđevcom te partnerima Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje uspješno je prijavila projekt zapošljavanja gerontodomaćica na otvoreni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda pod nazivom Zaželi kojega je raspisalo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, te je ovaj tjedan stigla odluka o financiranju projekta u iznosu od 2,3 mil. kuna.

Program ZAŽELI namijenjen je i starijim i nemoćnim osobama te osobama s invaliditetom koji će uz pomoć gerontodomaćica moći obavljati svoje svakodnevne aktivnosti. Djelatnice će biti zadužene za obavljanje kućanskih poslova, pružanje psihosocijalne podrške te posredovanje u ostvarivanju različitih prava.

-Vrlo smo sretni što je upravo u ovo predblagdansko vrijeme stigla odluka o financiranju projekta te što nas uskoro očekuje i potpis ugovora kojim će se osigurati zapošljavanje 25 gerontodomaćica koje će brinuti za čak 250 starijih građana - rekla je predsjednica Udruge Mali princ Kristinka Štefan.

U program će se uključivati stariji i nemoćni sugrađani te osobe s invaliditetom kojima je potrebna pomoć i potpora kod obavljanja svakodnevnih aktivnosti kao što je nabavka lijekova, čišćenje, odlazak k liječniku i osobna higijene i sl., a kojima će žene zaposlene u projektu pružati takvu vrstu potpore s ciljem sprječavanja prerane institucionalizacije i poboljšanja kvalitete živote.

-Na području grada Đurđevca i naših prigradskih naselja živi velik broj starijih i nemoćnih građana, kao i osoba u nepovoljnom položaju kojima je potrebna pomoć pri svakodnevnim aktivnostima. Već godinama surađujemo s Centrom za socijalnu skrb Đurđevac i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Đurđevac na ovakvim socijalnim projektima i tako pokušavamo poboljšati standard života ne samo u gradu već i u našim prigradskim naseljima -rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

-Grad Đurđevac do sad je proveo dva ovakva projekta u kojima su bile zaposlene gerontodomaćice. Prošle godine zaposleno je 15 gerontodomaćica koje su brinule o 170 korisnika tako da je ovaj projekt zapravo samo nastavak provođenja socijalnih projekata. Na ovaj način utječemo i preveniramo da se veliki broj naših starijih sugrađana prerano odlazi u staračke domove. Prijavili smo novi projekt Zaželi jer smo uvidjeli veliku potrebu za pružanjem pomoći našim starijim sugrađanima, a projekt osim što ima izuzetno velike značaj za naše korisnike, ima i dodatne koristi jer će biti otvoreno novih 25 radnih mjesta za žene.  Naši sugrađani često se javljaju kako bi provjerili status projekta te jedva čekaju da gerontodomaćice započnu sa svojim radom, što nam govori da su zadovoljni provedbom ovakvih projekata i pomoći koju im pružamo. S obzirom na to da nam se bliži i vrijeme blagdana, vjerujem da će ovo ujedno biti i najbolji božićni poklon našim korisnicima – istaknuo je gradonačelnik grada Đurđevca te se još jednom zahvalio predsjednici Udruge Mali princ Kristinki Štefan čija je udruga nositelj projekta ove godine kao i svim partnerima na pomoći i podrški.